hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Homo climaticum 2018. – Zbirka perspektiva o budućnosti čovjeka suočenog s klimatskim kaosom

Dizajn bez naslova  21

U petak 16.3. predvečer skupili smo se u Klubu Booksa kako bismo predstavili drugu knjigu domaće „klimatske fikcije“ (eng. climate fiction) koja upravo ima za cilj propitati našu civilizacijsku situaciju, ali i budućnost našeg društva kako u optimističnom, tako i u pesimističnom scenariju.

Umjetnost i kultura, osim što su nam kao civilizaciji uvijek bili mediji za ispitivanje dubokih filozofskih i egzistencijalnih pitanja, također su se često bavile aktualnim civilizacijskim pitanjima tog vremenskog perioda. U antici je to bilo pitanje čovjekovog robovanja sudbinama. U renesansi je to bilo pitanje osobnog oslobođenja. Dok u (post)moderni je to bilo rušenje ustaljenih obrazaca kao način dolaska do onih esencija koje tražimo u umjetnosti i u našim životima. Često, ta aktualna pitanja su u srži itekako imala vrelo pitanja filozofske i egzistencijalne prirode. Kad govorimo o klimatskim promjenama i klimatskoj fikciji, tu se taj obrazac istraživanja također nastavlja.

Priče koje predviđaju distopiju klimatskih promjena služe kao zloguki proroci onoga što nas može čekati ako uskoro nešto ne napravimo, a optimistične, utopijske priče predviđaju kakvo održivo i pravedno društvo možemo stvoriti ukoliko promijenimo principe na kojim se trenutno temelji ljudsko društvo. Knjigu je izdala Zelena akcija u sklopu projekta „School of Sustainability“, a pri čemu su nam partneri bili prekrasni ljudi iz Bookse, tj. udruge Kulturtreger, koja se aktivno bavi promocijom književnosti, čitanja, književne kulture, pisanje, a usto i poezije, stripova, glazbe, ukratko – svega što priča priče.

Na predstavljanju knjige, u dupkom punoj Booksi sa 70-ak ljudi, pričali_e su Milena Benini (spisateljica i predavačica kreativnog pisanja te članica žirija natječaja), Dora Sivka (koordinatorica naše Aktivističke grupe, komparatistkinja te članica žirija) i Mladen Domazet (filozof i fizičar, stručnjak Instituta za političku ekologiju te autor predgovora knjizi), uz moderaciju Dunje Kučinac iz Bookse (također članice žirija i komparatistkinja).

Nakon kratkog uvodnog pozdrava, Dora je objasnila publici više o tome zašto smo se u sklopu projekta „School of Sustainability“ baš odlučili dvije godine za redom izdati knjigu poezije i proze o klimatskim promjenama. „Škola“, naime, se  kao projekt temelji na principu učenja koje ide dalje od standardnih znanstvenih radova, predavanja i sličnog te teži informirati i buditi svijest kroz druge sadržaje, kroz interaktivniji rad te kroz tzv. „iskustveno učenje“. A što može biti bolje iskustveno učenje o klimatskim promjenama nego čitati priču o tome kakav nas svijet može uskoro dočekati, pričano iz perspektive imaginarne osobe u knjizi?

Mladen Domazet nas je povratio  u stvarnost i suočavanje s rastom globalnog prosjeka temperature te drugim činjenicama o klimatskim promjenama u našem podneblju. No, Mladen naglašava kako ga je, čitajući neke od radova u prošlogodišnjem izdanju, obradovalo da ne vrve apokaliptičnim proročanstvima o propasti civilizacije, već da velika većina radova nalazi neku nadu u budućnosti ili kroz sprječavanje klimatskih promjena ili kroz kvalitetnu adaptaciju njima, koja konačno poluči pravedno i održivo društvo kojem toliko težimo.

Milena Benini, kao spisateljica znanstvene fantastike i fantasyja, koja drži brojne radionice pisanja i radi s novim autorskim nadama, približila nam je „klimatsku fikciju“ kao novi žanr sa starim korijenima u sklopu velikog pojma „spekulativne fikcije“. Također je pojasnila kako pitanje klime nije novo, no sve više ulazi u žanrove koje se  tradicionalno ne asocira sa znanstvenošću niti držanjem koraka s aktualnim društvenim pitanjima, kao što je to upravo fantasy, gdje pitanje klime u zadnje vrijeme uspješno prodire. Ipak, Milena naglašava da pri pisanju o tako gorućoj temi kao što su klimatske promjene, očuvanje planeta i preživljavanja naše vrste, autori_ce moraju biti oprezni_e da se iz pozicije pripovjedača_ice ne postave u poziciju propovjednika_ice, koliko god se to činilo nužno u trenutnoj situaciji.

Nakon razgovora s govornicima i govornicama, pet radova iz najuže selekcija pročitala je glumica Valentina Lončarić, koja je radove čitala i na prošlogodišnjem događaju. Nakon čitanja, publika je u klubu glasala za pobjedničku priču, a za to vrijeme dan je prostor autorima_cama da kažu ponešto o svojim radovima. Glavnu nagradu osvojila je priča „Jusuf mala duša“ autorice Sandra Vlašić. Svi autori_ice dobili_e su kao poklon paket knjiga iz izdanja Bookse te prošlogodišnji „Homo climaticum“, dok je pobjednica osvojila nagradu od 2,000 kn.

Time je večer uspješno privedena kraju, a velik broj primjeraka „Homo climaticuma 2018.“ otišao je svojim novim domovima. Za kraj najavljujemo kako polako kreću pripreme za novo izdanje na kojem Zelena akcija i Booksa žele nastaviti raditi kako bi se njegovalo pisanje o temi klimatskih promjena, kao način da produbljujemo svijest o tome da su one itekako stvarne, itekako opipljive, ali i da ima nade kako izbjeći ono najgore – uz održivost i pravednost, naravno.

Cijela fotogalerija.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.