hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

HE Novo Virje - ekološka katastrofa

Predstavnici WWF, Zelene akcije i Dravske lige na današnjoj su konferenciji za novinare uputili zajednički poziv Vladi RH da zaustavi daljnju provedbu projekta HE Novo Virje na rijeci Dravi, i započne potragu za novim rješenjima u smjeru održivog razvoja.

Ovo predstavljanje druge, "tamnije" strane ekološki, ekonomski i socijalno neodrživog projekta bilo je svojevrstan odgovor na Godišnju međunarodnu konferenciju o hidroenergetskoj industriji, koja se od 3. do 6. studenog odvija u Dubrovniku i na kojoj će se uz promociju hidroenergetske industrije na globalnoj razini predstavljati i ovaj projekt.

Projekt He Novo Virje prijeti uništenjem jedinstvenih staništa i vrsta koje bi se, prema postojećim zakonima EU, trebale zaštititi. Kao dračava koja se prijavila za članstvo u EU, te toga mora uskladiti svoje zakone sa zakonima EU, Hrvatska bi trebala zaustaviti ovaj projekt koji se kosi sa određenim odredbama EU, poput direktiva o staništima, pticama i vodama.

Zato se još jednom upućuje na činjenicu da se u Hrvatskoj, suprotno praksi nekih članica EU koje ulažu novac u obnovu i zaštitu svojih rijeka, ekološki dobro očuvan riječni sustav planira pretvoriti u beživotni kanal.

Dokumenti

Projekt HE Novo Virje - ekološ ka katastrofa

PDF 138 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.