hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Grad i HOTO grupa obmanjuju javnost! - Zelena akcija i Pravo na grad

Postavljanje1

Inicijativa Pravo na grad i Zelena akcija održali su konferenciju za medije kojom smo najavili prosvjede i masovno uključivanje građana. Konferencija je započela u petak 18. siječnja u 12 sati u net.kulturnom klubu Mama, Preradovićeva 18.

Konferencija je završila u Varšavskoj ulici prosvjednom akcijom. Akcijom je na simbolični način prikazana ulazno – izlazna rampa koju Hoto grupa uz potporu gradskih vlasti namjerava iskopati u Varšavskoj ulici i time smanjiti pješačku zonu Grada Zagreba. Kopanje rampi je prema važećem Generalnom urbanističkom planu dopušteno samo u slučaju javnog interesa, a uzimanje pješačke zone kao javnog prostora za privatni poslovno – stambeni kompleks nije nikakav javni interes.

Simulacijom 30 metara dugačke rampe u Varšavskoj ulici, kojom će automobili ulaziti u podzemnu garažu shopping centra Hoto grupe, aktivisti inicijative Pravo na grad i Zelene akcije pokazali su kako bi centar Zagreba mogao ostati bez još jednog dijela pješačke zone.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE - GRAD I HOTO GRUPA OBMANJUJU JAVNOST!

Danas u 12:00 h su aktivisti inicijative Pravo na grad i Zelene akcije održali prosvjednu akciju u Varšavskoj ulici. Akcijom je na simbolični način prikazana ulazno – izlazna rampa koju Hoto grupa uz potporu gradskih vlasti namjerava iskopati u Varšavskoj ulici i time smanjiti pješačku zonu Grada Zagreba. Kopanje rampi je prema važećem Generalnom urbanističkom planu dopušteno samo u slučaju javnog interesa, a uzimanje pješačke zone kao javnog prostora za privatni poslovno – stambeni kompleks nije nikakav javni interes.

Detaljni plan uređenja (DPU) bloka koji je jučer odobren na Gradskom poglavarstvu u potpunosti je identičan onom DPU koji je bio na javnoj raspravi u rujnu ove godine. To znači da izjave Hoto grupe koje su se ovih dana pojavile u medijima, a koje  govore o upola smanjenom projektu nisu istina. Ono što je potpuno nevjerojatno jest da nakon jučerašnje sjednice Gradskog poglavarstva i predstavnici gradskih vlasti bezočno lažu da DPU koji će se 31. siječnja naći na dnevnom redu Gradske skupštine omogućava Hoto grupi samo smanjeni projekt. Dakle DPU i dalje u sebi sadržava sve od prije poznate neprihvatljive i štetne elemente (istu količinu nove izgradnje, 6 etaža podzemne garaže, rušenje povijesnih zgrada Preobraženska 6 i Preradovićev trg te uzimanje pješačke zone u Varšavskoj ulici)

Zbog svega iznesenog Pravo na grad i Zelena akcija najavljuju slijedeće korake prema državnim institucijama:

  1. Prijava urbanističkoj inspekciji - jer GUP dozvoljava rampe samo u slučaju javnog interesa, a stambeno-poslovni kompleks to nije
  2. Kaznena prijava Državnom odvjetništvu protiv Doris Kažimir (jer je suprotno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara izradila nove konzervatorske podloge) i Ivice Fanjeka (jer je takve konzervatorske podloge primijenio u prostornim planovima), čime su počinili nekoliko kaznenih djela
  3.  Zahtjev Savjetu za prostorno uređenje Vlade RH da raspravlja o planovima izgradnje u zagrebačkim donjogradskim blokovima

Gradska skupština 31. siječnja ima na dnevnom redu DPU donosi finalnu odluku o sudbini bloka i Cvjetnog trga. Pozivamo građana da dođu na mirni, ali bučni prosvjed 26. siječnja (subota) u 11:00 h u Varšavskoj ulici. Molimo građane da na prosvjed uzmu bubnjeve, lonce i druge rekvizite kojima mogu stvarati buku kako bi ih gradska vlast konačno čula i poslušala.  

Današnja akcija/konferencija za medije je u u sklopu projekta «Implementing Arhus Convention and Increasing NGOs capacity in monitoring and implementation of accession process and reaching EU environmental policies and standards” financiranog od Europske komisije u sklopu CARDS 2004.

Konferencija za medije je  održana u sklopu projekta "Implementing Arhus Convention and Increasing NGOs capacity in monitoring and implementation of accession process and reaching EU environmental policies and standards” financiranog od Europske komisije u sklopu CARDS 2004.

INICIJATIVA “PRAVO NA GRAD” I ZELENA AKCIJA
kontakt
Teodor Celakoski (Pravo na grad) 091 333 52 56
e-mail: pravonagrad@pravonagrad.org
www.pravonagrad.org | www.zelena-akcija.hr

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.