hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Europski tjedan za smanjenje otpada

Dizajn bez naslova  46

U tijeku je Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR - The European Week for Waste Reduction) koji se ove godine obilježava od 21. do 29. studenog s ciljem promicanja aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i otpadom.

Na sudjelovanje se potiče širok krug sudionika – od lokalne samouprave, preko privatnih tvrtki, organizacija civilnog društva, do pojedinaca. Cilj tjedna je mobilizirati što veći broj sudionika širom Europske unije, kako bi se provele mjere podizanja svijesti o smanjenju otpada, ponovnoj uporabi proizvoda i recikliranju materijala.

Povodom toga, odlučili smo pisati o tome što je to kreativna ponovna upotreba, koja je njezina primjena, na koji način pomaže u borbi protiv smanjenja nastanka otpada te zašto je bolja opcija od recikliranja. Uz to, izdvojili smo par ideja koje bi vas mogle inspirirati i motivirati da i sami krenete s vlastitim projektima kućne radinosti, pogotovo u kontekstu pandemije i mjera za suzbijanje koronavirusa koje će nas barem još neko vrijeme zadržati kod kuće.

Zašto je ponovna uporaba bolja praksa od recikliranja?

Društvo današnjice unazad par godina u većoj je mjeri upućeno u trenutno stanje s klimatskim promjenama, svjesno je neodrživosti trenutnog sustava te je sve više osviješteno po pitanju individualne odgovornosti pojedinaca i pojedinki. Preplavljeni smo različitim savjetima o tome kako se ponašati odgovorno te na koji način smanjiti vlastiti negativni utjecaj na klimatske promjene u različitim sektorima (hrana, promet, energetika, otpad i slično).

Kada govorimo o otpadu i smanjenju negativnog utjecaja, kao odgovorna stvar koja se ističe za očuvanje okoliša najčešće je recikliranje.

Većina nas je upućena u to što je recikliranje, koja je važnost ispravnog odvajanja otpada, a kante za odvojeno prikupljanje otpada postale su norma (čak i izvjestan trend u većini “ekološki osviještenih” kućanstava) do te mjere da je ta praksa raširena i u područjima u kojima ne postoje adekvatni sustavi za gospodarenje tako prikupljenim otpadom.

Godinama slušamo kako je naš otpad  (ukoliko se njima ispravno upravlja) jednom kada ga odbacimo zapravo vrijedna sirovina koja doprinosi kružnom gospodarstvu. Međutim, iako ta tvrdnja zvuči uvjerljivo, ona je samo djelomično istinita, a time i opasna, jer je slušajući i ponavljajući takvu priču vrlo lako stvoriti pogrešno uvjerenje o tome kako zemljine resurse možemo neograničeno trošiti te da je jedino što je pritom važno ispravno odvojiti otpad, odnosno pobrinuti se za to da on ne završi u okolišu, na odlagalištima ili spalionicama.

Ono što se pritom izostavlja je da se za samo gospodarenje otpadom (uključujući recikliranje) troši iznimno velika količina ograničenih zemljinih resursa (poput energije koju i dalje u velikoj mjeri dobivamo iz fosilnih goriva) te da u kružnom gospodarstvu ponovna upotreba ima puno veću važnost, dok je recikliranje na samome dnu hijerarhije gospodarenja otpadom, s obzirom na to da odlagališta i spaljivanje nisu prihvatljiva opcija. Također, svi materijali nisu jednako pogodni za recikliranje te se kod nekih materijala (poput plastike) kvaliteta značajno smanjuje svakim ponovnim ulaskom u proces reciklaže.

Za razliku od recikliranja, ponovna upotreba materijala smanjuje potrebu za crpljenje zemljinih resursa te pomaže u smanjenju ukupnih troškova energije, a uz to smanjuje i emisije stakleničkih plinova koji negativno utječu na klimu.

Što je to kreativna ponovna upotreba?

Sama ponovna upotreba u praksi izgleda tako da se materijali koriste što više pute prije nego što se ispravno odvoje te uđu sam proces reciklaže. Ona u praksi ima puno primjena, ali ovdje ćemo se pozabaviti kreativnom ponovnom upotrebom kao individualnom praksom za smanjenje nastanka otpada.

Kreativna ponovna upotreba je proces pretvaranja otpadnih materijala odnosno beskorisnih ili neželjenih proizvoda u nove materijale ili proizvode za koje se smatra da su veće kvalitete, poput umjetničke vrijednosti ili vrijednosti za očuvanje okoliša. Njome se izbjegava pritisak na sustave gospodarenja otpadom i štedi energija. Mogućnosti su beskrajne, najvažnija je ideja, a sve ovisi o dostupnim resursima poput vremenskih kapaciteta, alata i kreativnih vještina. Također, kreativnom upotrebom kontinuirano razvijamo svoje vještine i potičemo maštu. Ona može biti u obliku hobija, a zbog estetske vrijednosti pojedinih projekata sve više se cijeni u industrijskom dizajnu, pogotovo u urbanim sredinama.

U nastavku smo izdvojili nekoliko tekstova u kojima možete pronaći inspiraciju za vaše osobne kreativne ideje, a možete ih izabrati na temelju vama dostupnih resursa:

Autorica: Ana-Marija Mileusnić, Zelena akcija

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.