hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Europski građani poručili: NATURA-u 2000 treba štititi!

Zelena akcija je danas održala konferenciju za medije u suradnji s mrežom udruga Friends of the Earth Europe o važnosti zaštite prirode u Europi i Hrvatskoj. Konferencija je održana povodom njihovog europskog sastanka o zaštiti prirode na kojem sudjeluju voditelji kampanja iz čak 12 država Europe, a koji se ovog tjedna održava u Zagrebu.

Na konferenciji predstavljeno je zakonodavstvo zaštite prirode u Europi i uspješna kampanja Krik za prirodu (Nature Alert) u kojoj je sudjelovala i Hrvatska.

U savjetovanju koje je organizirala Europska komisija o promjenama europskog zakonodavstva o zaštiti prirode oboren je rekord, jer je sudjelovalo preko 100 organizacija civilnog društva i preko 500.000 građana koji su poručili – zakonodavstvo o zaštiti prirode ne treba mijenjati nego bolje provoditi mjere zaštite i upravljana NATURA 2000 područjima.

“U Europi je zaštićeno 1.400 biljnih i životinjskih vrsta u 27.000 područja mreže NATURA 2000, što je ukupno 22% površine, a da ta područja i dalje žele pod zaštitom poručili su građani Europe”, rekao je Robbie Blake, koordinator za bioraznolikost Friends of the Earth Europe iz Brisela. “Svi imamo Pravo na prirodu i prirodni okoliš za dobrobit prirode, zdravlja građana i opće društveno blagostanje” - dodao je.

Magnus Wessel iz organizacije BUND - Friends of the Earth Germany, najveće njemačke organizacije za zaštitu prirode i okoliša, izjavio je: “Mi u Njemačkoj pomalo zavidimo Hrvatskoj, jer kod vas još uvijek postoji tradicionalni oblik poljoprivrede, koji je jako bitno očuvati jer doprinosi zaštiti zdravlja i prirode. Naime, 70% uništenja staništa i ugrožavanja biljnih i životinjskih vrsta u Europi dolazi upravo od intenzivne poljoprivrede”. Ipak Njemačka je primjer kako zaštita prirode i ekonomija nisu u kontradikciji jer smo duplo povećali zaštićena područja od 1992 godine do danas.

Natasa Ioannou iz organizacije Friends of the Earth Cipar istaknula je primjer razrade plana upravljanja močvarnim područjem jezera Oroklini zaštićenog kao NATURA 2000, koji je ne samo doprinijelo zaštiti prirode i edukaciji građana, već i diversifikacije turističke ponude kroz razne oblike eko-turizma.

«Mi smo u Hrvatskoj uključeni u sve ove europske procese», izjavila je Jagoda Munić iz Zelene akcije, «a važno je istaknuti kako smo kroz NATURU 2000 uspjeli zaštititi izvor rijeke Omble od devastacije hidroelektranom. Međutim, stalni je pritisak da se Zakon o zaštiti prirode razvodni, a zaštita prirode oslabi, kroz smanjenje mjera zaštite, marginaliziranje mišljenja struke i javnosti i privatizaciju usluga i zaštićenim područjima. Stoga smo za promjenu tog trenda pokrenuli suradnju sa raznim korisnicima prostora u područjima NATURA 2000 i počeli osnivati suradnička vijeća koja promišljaju održivo korištenje, upravljanje i zaštitu zaštićenim područjima».

Zelena akcija provodi ove aktivnosti u okviru međunarodnog Europskog ETNAR [1] projekta, Sava – Kultura Natura [2], financiranog od EU, te od fondacije MAVA.

***

1.  http://etnar.net

2.  http://zelena-akcija.hr/hr/programi/zastita_prirodnih_resursa/sava_kultura_natura-vise

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.