hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Europske ekološke organizacije pozivaju na zaštitu Sutjeske

Img 1685

Na konferenciji za novinare održanoj 15. rujna u hotelu Bosna predstavnici više organizacija za zaštitu okoliša iz regije i Europe pozvali su Vladu Republike Srpske da zaštiti Nacionalni park Sutjeska.

Na konferenciji za novinare održanoj 15. rujna u hotelu Bosna predstavnici Friends of the Earth Europe – najveće mreže za zaštitu okoliša u Europi, Pro Natura/ Friends of the Earth Switzerland, Centra za životnu sredinu/ Friends of the Earth Bosnia and Herzegovina i Zelene akcije/ Friends of the Earth Croatia pozvali su Vladu Republike Srpske da zaštiti Nacionalni park Sutjeska, jedinstveni biser europske prirode kojem prijeti izgradnja hidroelektrana.

Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu/ Friends of the Earth Bosnia and Herzegovina: “Hidroelektrane u Nacionalnom parku Sutjeska su trenutno zaustavljene. Bez obzira na sve, mi nastavljamo borbu dok ne budemo sigurni da će koncesije biti trajno poništene. Jučer smo po drugi put dostavili građansku inicijativu Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ovom konferencijom za novinare želimo ojačati našu bitku i pokazati da imamo veliku podršku naših europskih partnera. Vjerujemo da ćemo zajedničkim znanjem, iskustvom i voljom da zaštitimo prirodu uspjeti ostvariti utjecaj na javne politike, pojedince, kao i smjer u kojem idu zemlje poput Bosne i Hercegovine; zemlje bogate prirodom koje svoj razvoj baziraju na neodrživom korištenju prirodnih resursa.”

Bertrand Sansonnens, Pro Natura / Friends of the Earth Switzerland, kaže “Sutjeska je predio neopisive važnosti koji je ujedno i dom vrstama od europskog i globalnog značaja. Sretni smo što imamo priliku provesti određeno vrijeme u ovom nacionalnom parku tokom nekoliko narednih dana i još bolje upoznati vrijednosti istog. Pro Natura podržava Centar za životnu sredinu u nastojanju da se dobije jasna znanstvena slika parka i pridružuje mu se u svim bitkama za očuvanje prirode. Dugoročno, održivi razvoj ne smije ići na uštrb prirodnog naslijeđa koje pripada svima nama.

Jagoda Munić, Zelena akcija/ Friends of the Earth Croatia, je izjavila “Balkanske rijeke su jedinstveni i nezamjenjivi ekosustavi pod konstantnim pritiskom izgradnje hidro elektrana. Na primjeru slučajeva iz Hrvatske mogli smo vidjeti kako su ovi projekti često vezani s korupcijom i nepravednom raspodjelom resursa što za posljedicu ima negativan utjecaj na lokalne zajednice. Za sve nas na Balkanu, rijeke predstavljaju zajedničko dobro koje nas ujedinjuje i koje trebamo štititi zajedničkim snagama.”

Adrian Bebb, Friends of the Earth Europe, kaže “Građani u Europskoj uniji snažno podržavaju aktivnosti na zaštiti prirode. Naši zakoni osiguravaju razinu zaštite koja omogućava da se ključna važna mjesta zaštite za ljude kako bi doživjeli i uživali u prirodi. Vrlo je važno da to pravo na prirodu također bude osigurano i u Bosni i Hercegovini.”

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.