hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

EU izglasala Direktivu za borbu protiv zagađenja plastikom

5143679378 a5c4801e00 b

Europska unija postigla je dogovor o prestanku korištenja jednokratne plastike u EU, nakon višemjesečnih pregovora o Direktivi za smanjenje jednokratne plastike. “Postignuti dogovor, iako predstavlja značajan korak prema smanjenju onečišćenja plastikom, i dalje ne odgovara hitnosti rješavanja tog problema”, poručuju Zelena akcija i Greenpeace Hrvatska, članice pokreta Break Free From Plastic i koalicije Rethink Plastic čiji je pritisak zaslužan za izglasane pozitivne mjere.

Direktiva uključuje zabranu jednokratnih plastičnih tanjura i pribora za jelo, polistirenskih čaša i posuda za hranu, slamki, štapića za uši i drugih jednokratnih proizvoda. Također, osigurava plaćanje troškova gospodarenja otpadom i čišćenja predmeta od jednokratne plastike od strane proizvođača, uključujući cigaretne opuške i ribarsku opremu.

Nažalost, ciljevi Direktive o smanjenju potrošnje jednokratnih posuda za hranu i čaša neobvezujući su za države članice, a ciljevi o odvojenom prikupljanju 90% plastičnih boca pomaknuti su s 2025. godine na 2029. godinu. Osim toga, problematično je da će se mjere vezane uz proširenu odgovornost proizvođača usvajati ovisno o dogovorima između vlada i proizvođača te ostalih nadležnih tijela, što će vjerojatno utjecati na ambicioznost novodonesenih zakona.

Potpisivanje Direktive od strane ministara zaštite okoliša država članica trebalo bi se dogoditi 20. prosinca ove godine, a vlade bi što prije trebale usvojiti ambiciozne ciljeve za smanjenje jednokratne plastike te osigurati da proizvođači plate za onečišćenje plastikom. Od dana usvajanja Direktive, države članice bi u razdoblju od dvije godine trebale uskladiti zakone s odredbama Direktive, a zakoni bi trebali stupiti na snagu najkasnije od 2021. godine.

Pozivamo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da nakon potpisivanja Direktive ne čeka dvije godine već da hitno prenese ambiciozne ciljeve u nacionalno zakonodavstvo i ubrzano krene provoditi konkretne mjere protiv plastičnog zagađenja.

Zelena akcija i Greenpeace Hrvatska za vrijeme trajanja pregovora o Direktivi slali su niz preporuka hrvatskim zastupnicima_cama u Europskom parlamentu te Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, s ciljem donošenja snažne Direktive koja će potaknuti cjelovito i ubrzano rješavanje problema plastičnog zagađenja. Nastavljamo pratiti proces penošenja odredbi iz Direktive u hrvatsko zakonodavstvo i vršiti pritisak da se rezultati predviđeni provedbom Direktive jasno vide što prije.

--

*Usvojene mjere uključuju:

  • Zabranu plastičnih slamki, tanjura, pribora za jelo, mješalica napitaka, štapića za balone, okso-razgradive plastike i polistirenskih posuda za hranu i čaša

  • Proširenu odgovornost proizvođača (uključujući velike tvrtke za proizvodnju duhana i najveće zagađivače kao Coca Cola, Pepsi i Nestle), prema kojoj bi proizvođači trebali platiti troškove gospodarenja otpadom, troškove čišćenja okoliša od plastičnih proizvoda i podizanje svijesti javnosti o štetnosti određenih plastičnih proizvoda, uključujući filtere za cigarete koji su najveći onečišćivači u Europi

  • Mogućnost država članica da usvoje ograničenja na tržištu za posude za hranu i čaše

  • Obvezu država članica da smanje otpad nastao od cigaretnih opušaka koji sadrže plastiku

  • Proširenu odgovornosti proizvođača ribarske opreme, uz praćenje količine prikupljenog otpada i postavljanje nacionalnih ciljeva

  • Proizvodnju 30% plastičnih boca od recikliranog materijala do 2030. godine

  • Označavanje prisutnosti plastike u proizvodima, njezinog okolišnog učinka i upute za prigodno zbrinjavanje proizvoda

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.