hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

EBRD mora prestati financirati ugljen!

Jučer su se u nekoliko europskih metropola održale prosvjedne akcije protiv Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a) koja sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji o ugljenu i klimi u Poljskoj. Ovu konferenciju organizira Svjetsko udruženje za ugljen, paralelno s klimatskom konferencijom UN-a koja se također održava u Poljskoj.

Udruge za zaštitu okoliša tvrde da Svjetsko udruženje za ugljen na ovaj način pokušava opstruirati klimatske pregovore, te da je nedopustivo da EBRD, kao javna europska banka, sudjeluje na konferenciji o ugljenu, jer je cilj EU smanjiti korištenje ovog prljavog energenta.

Akcije je potaknula mreža udruga CEE Bankwatch, koja nadgleda aktivnosti međunarodnih javnih financijskih institucija i fondova. Zelena akcija, kao članica Bankwatcha, je održala akciju ispred EBRD-ovog ureda u Zagrebu.

Prisutnost EBRD-a na konferenciji o ugljenu i klimi potkopava duh i sadržaj UN-ovog procesa [1] te je zabrinjavajući znak da banka namjerava nastaviti kanalizirati javni novac u visoko-ugljične projekte. EBRD trenutno revidira svoju energetsku strategiju, ali sudjelovanje banke na konferenciji o ugljenu indicira da se nova strategija neće ozbiljno baviti prijetnjom klimatskih promjena.

Dok se delegati iz cijelog svijeta sastaju u Varšavi na 19. klimatskoj konvenciji, dokazi znanstvene zajednice jednoznačno govore o potrebi drastičnog smanjenja korištenja fosilnih goriva kako bi se globalni rast temperature zadržao ispod kritičnih dva stupnja Celzijevih. Unatoč tome, EBRD financira projekte koji uključuju korištenje fosilnih goriva, što uključuje ugljen [2] . Između 2006. i 2011., dok je vrijedila trenutno važeća strategija, od ukupno 6,7 milijardi € koje je EBRD investirao u energetski sektor, čak 48% uloženo je u fosilna goriva. Potpora projektima na ugljen povećala se u tom periodu sa 60 na 262 milijuna €. U energetskom sektoru Hrvatske, ova banka također primarno financira fosilna goriva. Konkretno, u posljednjih 7 godina EBRD je investirao 321,8 milijuna € u energetske projekte u Hrvatskoj, a preko dvije trećine tih sredstava uloženo je u INA-ina rafinerije i Plinacrovo skladište plina.

Fidanka McGrath, Bankwatcheva koordinatorica za EBRD, rekla je: „Ako ne uvede veće promjene u energetsku strategiju, EBRD može odmah promijeniti ime u Europsku banku za rekarbonizaciju i destrukciju (European Bank for Recarbonisation and Destruction). Projekti na ugljen neće obnoviti i neće razviti države u kojima banka radi, ali će zadržati trenutno stanje koje svijet sve više gura u klimatsku katastrofu.“

Zahtijevamo od EBRD-a da slijedi primjer svoje sestrinske institucije, Europske investicijske banke (EIB) te uvede kriterije kojima se isključuju zajmovi za projekte ugljične energije i rudarstva [3].

Novu energetsku strategiju Odbor direktora trebao bi odobriti 10. prosinca.

Slike s prosvjednih akcija održanih u više europskih zemalja možete pogledati ovdje.


--

 

[1] Međunarodna konferencija o ugljenu i nafti organizira se pod temom „čiste tehnologije ugljena, prilike i inovacije“: više informacija i pozadine o tvrdnjama o čistom ugljenu dostupno je na ovom linku: http://bankwatch.org/documents/no-such-thing-as-clean-coal.pdf

[2] Čitajte više u Bankwatchevom briefingu o EBRD-ovoj strategiji o energetskim zajmovima ovdje - http://bankwatch.org/sites/default/files/briefing-EBRD-energypolicydraft-23Jul2013.pdf

[3] Među prijedlozima nalaze se i cijena ugljika „u sjeni“ i Standard o emisijskim performansama na razini 350 gCO2/kWh. Detaljni komentari na EBRD-ovu energetsku strategiju dostupni su ovdje: http://bankwatch.org/sites/default/files/comments-EBRD-energy-strategy-24-Sep2013.pdf

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.