hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

"Dubrovački dogovor"- udruživanje protiv volje građana

304815 10200448645127473 1708562350 n

Povodom sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika od 13. srpnja 2013. godine na kojoj je sklopljen tzv. "dubrovački dogovor" - koalicija HDZa, SDPa i HNSa - inicijativa građana Srđ je naš i Zelena akcija ispred Gradskog vijeća održali su konferenciju za medije.

Ovaj dogovor, koji je navodno donešen za dobrobit građana, zapravo je interesni savez 17 gradskih vijećnika sklopljen pod pritiskom rokova za donošenje UPU Srđa. Naime, ukoliko se UPU Srđa ne izglasa na Gradskom vijeću do 22. kolovoza 2013. godine morat će ići u ponovnu izradu koja bi konačno omogućila revidiranje ovog nekretninskog projekta. Ova interesna koalicija nije rezultat nadilaženja stranačkih pozicija. Upravo suprotno, ovim potezom postalo je kristalno jasno da su pozicije triju najvećih stranaka u Gradskom vijeću usmjerene na pogodovanje špekulativnim projektima protivno volji građana. Podsjećamo, krajem travnja ove godine preko 10 000 građana izjasnilo se protiv predloženog projekta na Srđu. Sklapanjem neprincipijelne koalicije, maske su napokon pale, a za veliko razotkrivanje zaslužni su građani Dubrovnika koji su početkom godine uz Inicijativu „Srđ je naš“ proizveli demokratski pritisak.

Ne treba sumnjati da će lakoća izdaje javnog interesa pokazana u ovom slučaju u stranačkom svijetu rezultirati daljnjom privatizacijom javnih i zajedničkih dobara. Kao što je poznato, kod golf rezorta na Srđu se radi o uništavanju državnog šumskog zemljišta, rasipanju vode i betonizaciji obale izgradnjom 240 vila i 400 apartmana te parazitiranjem na lokalnoj infrastrukturi. Podsjećamo još jednom na osamdeset hektara državnog šumskog zemljišta unutar obuhvata ovog projekta. Podsjećamo također da je studija utjecaja na okoliš, protivno zakonu, tri puta vraćana na doradu te da je uzela u obzir utjecje samo jednog dijela planirane izgradnje. Naime, uopće nije analiziran utjecaj 400 apartmana na okoliš zbog čega smo i podigli tužbu. Podsjećamo konačno da je još 2006. podnesena ustavna tužba zbog nezakonitosti donošenja projekta u samom začetku.

Tvrdnje kako bi razvijanje ovakvog projekta na Srđu predstavljalo ubijanje Grada nisu bile pretjerane, a što to zaista znači pokazali su vijećnici dubrovačkog dogovora. Ovo stanje jest loše, ali barem su maske pale i to treba imati na umu. Jednako treba zapamtiti i iskustvo direktnog uključivanja građana u odlučivanje koji je i doveo do ovog razotkrivanja.
U budućnosti možemo očekivati daljnje napade na javna i zajednička dobra, a kvalitetniju upravu jedino uz pritisak odozdo.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.