hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Dosta je! Dođite na prosvjed!

Veliki prosvjed protiv Bandićeve otimačine pod nazivom „Dosta je!“ održat će se u subotu 1. veljače u 16:00 sati na Trgu bana Jelačića, a organiziraju ga udruga Siget te Zelena akcija i Pravo na grad.

Na današnjoj konferenciji za medije pozvali su na prosvjed sve građane i građanke kojima je dosta klijentelističkog sustava koji guši i devastira Zagreb. Organizatori ističu kako gradonačelnik Bandić za svoje ortake čuva projekt Manhattan i vrijedna gradska zemljišta, a stanovnike Zagreba ostavlja da se guše u smeću čiji odvoz još i drastično poskupljuje.

1. veljače je izabran kao dan za prosvjed jer tada stupa na snagu novi sustav naplate odvoza otpada koji građanima višestruko poskupljuje račune bez ikakvih valjanih argumenata i uz nefunkcionalan sustav prikupljanja otpada. Osim toga, samo nekoliko dana kasnije zastupnici Gradske skupštine odlučivat će o zagrebačkom Generalnom urbanističkom planu (GUP-u). Baš na temi GUP-a testirat će se podrška Bandićevih političkih partnera. Gradonačelnikova moć u Zagrebu bila bi znatno manja bez čvrste potpore HDZ-a koji u Skupštini redovito glasa za sve njegove prijedloge. Time su HDZ i Plenković postali supočinitelji štete koju trpe stanovnici Zagreba. Udruge pozivaju sve zastupnike i zastupnice u Skupštini, uključujući i one koji su do sada podržavali Bandićevu politiku, da poslušaju glas javnosti i da se usprotive ovakvom lošem GUP-u. Ujedno, pozivaju zastupnike_ce da zahtijevaju povlačenje nepravednog cjenika za otpad i unaprjeđenje načina prikupljanja otpada.

Očekivano trajanje prosvjeda je 2 do 2,5 sata, a govorit će Gordana Pasanec (Siget i Zagreb te zove), Jelena Miloš (Pravo na grad), Branka Genzić – Horvat (UZOR), Marko Košak (Zelena akcija) i Bernard Ivčić (Zelena akcija). Prosvjed će voditi Marina Orsag, a glazbenu podršku će pružiti nekoliko sastava (Le Zbor, Renato Metessi i Zvijezde, Phantasmagoria, Trobecove krušne peći, Tearstopers, VIS Pardon te Rabat). Prosvjed su video porukama do sada podržali  Kawasaki 3p i Remi iz Elementala.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.