hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Donirajte višekratne menstrualne proizvode za Ukrajinke

Tms za web

Povodom Tjedna menstrualnog siromaštva, Zelena akcija vas poziva na solidarnost sa ženama u Ukrajini. Od ponedjeljka 23.5. do petka 3.6. (od 9 do 17h) prikupljat ćemo donacije višekratnih menstrualnih proizvoda (menstrualna čašica, platneni ulošci, upijajuće gaćice) koje možete dostaviti u Zelenu akciju (Frankopanska 1).

Zašto se skupljaju donacije?

Ženama u Ukrajini domovi su ugroženi zbog rata, poslovi kojima su se bavile više ne postoje, a financijska pomoć im je ograničena. Čak i ako neke imaju nešto ušteđevine, lanci opskrbe su prekinuti te je došlo do nestašice najosnovnijih proizvoda, uključujući menstrualne proizvode. O dostupnosti tih proizvoda ovisi više od polovice stanovništva!

Pristup ulošcima i tamponima sve je manji, a žene o eventualnoj humanitarnoj pomoći ovise svaki mjesec.   

Od naših ukrajinskih partnera, Zero Waste Lviv-a, saznali smo da je takva neizvjesnost realnost mnogih Ukrajinki koje su ili raseljene ili čuvaju svoje domove.

Zato u sklopu Tjedna menstrualnog siromaštva pozivamo na solidarnost i donacije u obliku višekratnih menstrualnih proizvoda!

Kako možete podržati?

Možete kupiti bilo koji višekratni menstrualni proizvod  (menstrualne čašice, perivi ulošci, upijajuće gaćice) te nam ga osobno donijeti u tijeku radnog vremena (9 do 17h) u Zelenu akciju, Frankopanska 1 ili izvan radnog vremena prema dogovoru na poziv (095 506 8092). Ako ne živite u Zagrebu, a želite donirati, proizvode možete poslati poštom.

Facebook događaje pronađite na poveznici.

Zašto prikupljamo isključivo višekratne proizvode?

  • jer je održavanje higijene i higijensko pranje menstrualnih proizvoda u Lavovu i dalje moguće,
  • jer su i žene žrtve rata te kraj krize čekaju bez ikakvih financijskih prihoda, a višekratni proizvodi predstavljaju dugoročno rješenje za uštedu,
  • jer proizvodi za menstrualnu higijenu polako nestaju na zalihama u Lavovu gdje se trenutno nalazi velik broj izbjeglica te je broj ljudi koji trenutno boravi u gradu čak 3 puta veći, a broj menstrualnih proizvoda je ograničen te ih nema u trgovinama,
  • proizvodi za menstrualnu higijenu nisu među prioritetnim proizvodima koji se uvoze iz inozemstva.

Što nakon prikupljanja donacija?

Nakon što prikupimo donacije menstrualnih proizvoda, poslat ćemo ih u Lavov našim partnerima iz organizacije Zero Waste Lviv koji će provesti daljnju distribuciju tih proizvoda te organizirati informativne radionice o načinu korištenja tih proizvoda.

PAŽNJA: Ako se nalazite u Puli ili u Rijeci, višekratne menstrualne proizvode možete donirati udruzi Zelena Istra u Puli ili udruzi PaRiter u Rijeci.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.