hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Dan bez plastičnih vrećica: Koliko dugo ovako možemo izdržati?

Povodom međunarodnog Dana bez plastičnih vrećica, aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su performansom ispred Importanne centra u Zagrebu ukazali_e na velike okolišne i društvene probleme koji nastaju zbog prekomjerne proizvodnje i potrošnje plastičnih vrećica i ostalih jednokratnih plastičnih materijala. Akcijom su ponudili održivu alternativu koja nema negativan utjecaj na okoliš te pozvali građane_ke da se uključe u aktivnosti „Tjedna bez plastike“.

„Tjedan bez plastike“ edukativna je kampanja Zelene akcije kojoj je cilj podići svijest javnosti o štetnosti jednokratnih plastičnih materijala, potaknuti angažman građana_ki i utjecati na donosioce odluka da unaprijede legislativu kako bi se smanjila potrošnja štetne jednokratne plastike i povećalo korištenje održivih alternativa.

„Svake godine obilježavamo međunarodni Dan bez plastičnih vrećica i pozivamo građane_ke da ih zamijene platnenim i kompostabilnim, a ove godine odlučili smo educirati javnost o tome da nije problem samo u vrećicama, već i u ostalim jednokratnim plastičnim proizvodima“, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Plastične boce, tanjuri i pribor za jelo, slamke, pakiranja i štapići za uši uz plastične su vrećice najveći zagađivači okoliša za čiju se proizvodnju troši nafta te nakon kratkog korištenja stotinama godina zagađuju mora, tlo i pitku vodu i ubijaju velik broj morskih i kopnenih životinja.

„Kako bismo usmjerili pažnju građana_ki na te probleme, u sklopu performansa smo stavili plastične vrećice na glave i razvili transparent Koliko dugo možemo ovako izdržati?, a simboličnim skidanjem vrećica i zamjenom za platnene poručili smo da alternativa postoji“, nadodao je Košak.

Negativan utjecaj prekomjerne proizvodnje i potrošnje plastike napokon je prepoznala i EU nedavnim donošenjem Strategije za borbu protiv plastike te predlaganjem EU Direktive o jednokratnoj plastici. Sukladno tome, u Hrvatskoj će se, primjerice, do 2025. potrošnja plastičnih vrećica morati smanjiti za 10x u odnosu na danas, a postoje i brojne druge obaveze smanjenja jednokratnih plastičnih materijela koje iziskuju hitnu akciju na svim razinama.

Zelena akcija poziva građane i građanke da prestanu koristiti jednokratne plastične materijale, a Ministarstvo okoliša da hitno provede zakonske mjere koje bi osim na potrošače utjecale i na proizvođače, trgovce i komunalna poduzeća. Primjerice, destimuliranje proizvodnje kroz takse za proizvođače jednokratne plastike, stimuliranje proizvodnje održivih rješenja te provedbu mjera za bolje zbrinjavanje plastike kako bi se ona efikasnije odvojeno prikupljala i reciklirala.

„Zavlačenje s provedbom mjera, što je običaj Ministarstva okoliša, neće donijeti nikakve pomake, stoga zahtijevamo hitnu akciju“, zaključio je Košak.

Zelena akcija, kao dio globalnog Break Free From Plastic pokreta pozvala je građane_ke da se uključe i u online akciju #mogubez #breakfreefromplastic s ciljem promocije održivih alternativa jednokratnoj plastici, poput kompostabilnih  i platnenih vrećica, staklenih i alu boca, pamučnih štapića za uši te slamki i četkica od bambusa. Primjeri održivih alternativa bit će predstavljeni i u četvrtak u Art Parku na tribini i filmskoj projekciji, na koje Zelena akcija poziva sve građane_ke.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.