hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Cyber akcija “Zaustavimo spaljivanje zemnog plina u Nigeriji!” i prezentacija filma “Otrovna vatra”.

Image preview

Dok se Europa suočava s hladnom zimom i nestašicom plina, Friends of the Earth International (FOEI) zahtijeva od nigerijske Vlade da zaustavi spaljivanje zemnog plina u Nigeriji. Zakonski rok za prestanak spaljivanja zemnog plina istekao je 31.12.2008, ali naftne tvrtke poput Shella ga i dalje spaljuju. Stoga FOEI poziva aktiviste da upute pismo predsjedniku Nigerije sa zahtjevom da se zaustavi spaljivanje plina.

Zemni plin je pomiješan s naftom i mora se razdvajati. Kako su profiti tvrtki daleko veći od nafte, a u Nigeriji ne postoji adekvatna infrastruktura za transport plina, plin se spaljuje. Pri tome Nigerija gubi oko 2,5 milijarde dolara godišnje, a istovremeno 66% stanovništva živi u siromaštvu, a pri tom se ispuštaju staklenički plinovi čije je zagađenje ekvivalentno onom koje proizvodi 18 milijuna automobila. Zagađenje na lokalnoj razini zagađuje okoliš i prirodu te uzrokuje leukemiju, astmu i preranu smrt.

Borbu nigerijskih aktivista/ica protiv multinacionalne tvtke Shell, za čišći i zdraviji okoliš prikazuje i dokumentarni film Larsa Johanssona “Otrovna vatra” (http://www.poisonfire.org), prikazanog na Amsterdamskom festivalu dokumentarnog filma 2008. godine.

Istovremen sa masivnim zagađenjem nigerijske delte, Shell se u Europi predstavlja ekološki osvještenom tvrtkom ulazeći u klasično “greenwashing”   partnerstvo s Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (International Union for Conservation of Nature – IUCN). Ovo partnerstvo je potpisano usprkos tome što se mnoge članice IUCN-a protive tom sporazumu, što je i razlog zašto je FOEI izašao iz članstva IUCN-a.

Film Larsa Johanssona “Otrovna vatra” bit će prikazan u Zelenoj akciji, Frankopanska 1, u utorak 20.01.2009. s početkom u 19.30 sati. Film je na engleskom jeziku i traje pola sata.

Nakon filma slijedi prezentacija zaključaka sa opće skupštine najveće mreže udruga za zaštitu okoliša - Friends of the Earth International, koja se ove godine održala u Hondurasu, s temom "Klimatske promjene i rudarenje". Prezentaciju će održati Jagoda Munić, voditeljica programa bioraznolikosti u Zelenoj akciji.

Cyber akcija s pismima predsjedniku Nigerije će mogu se poslati s web stranice FOEI http://www.foei.org/en/get-involved/take-action/stop-flaring

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.