hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Buduća vlast u Zagrebu mora riješiti kaos u gospodarenju otpadom

Danas je u Novinarskom domu u organizaciji Zelene akcije održana tribina o gospodarenju otpadom pod nazivom "Zagreb - od prijestolnice smeća do zelene metropole" na kojoj su sudjelovali kandidati za gradonačelnika Zagreba.

Zelena akcija izražava zadovoljstvo što je kandidatima prisutnima na tribini gospodarenje otpadom jedan od prioriteta u programu budućeg rada. Nadamo se kako će, ukoliko budu dionici buduće gradske vlasti, prihvatiti održiva rješenja koja godinama predlažemo kako bi se gospodarenje otpadom u Zagrebu u cjelini unaprijedilo na korist građana_ki i u skladu sa zaštitom okoliša.

Cilj tribine bio je upoznati javnost s pojedinim segmentima politike gospodarenja otpadom i rješenjima za goruće probleme s otpadom za koja se zalaže budući_a gradonačelnik_ca. Unatoč pozivu, tribini se nisu odazvali svi kandidati_kinje za čelno mjesto Zagreba te se nadamo da to nije pokazatelj kako oni koji su izbjegli dolazak na tribinu nemaju rješenja ili ih ne zanimaju nagomilani problemi koji uvelike umanjuju kvalitetu života građana_ki Zagreba.

Tribinu je uvodnim govorom otvorio Marko Košak iz Zelene akcije, zahvalivši prisutnima na dolasku i rekavši da Zelena akcija za brojne probleme s otpadom godinama predlaže održiva rješenja po uzoru na ostale europske metropole, ali kod gradskih vlasti dosad nije bilo sluha za javni interes i zaštitu okoliša. Zagreb je zbog najgoreg sustava odvajanja otpada u EU proglašen europskom prijestolnicom smeća. Prvi prioritet buduće gradske vlasti mora biti donošenje Plana gospodarenja otpadom koji bi zakotrljao rješavanje nagomilanih problema jer u suprotnom građanima_kama prijete visoke kazne od Europske unije.

U raspravi s moderatorom Mladenom Iličkovićem kandidati su iznosili rješenja za probleme poput neadekvatnog sustava odvajanja, smrada s odlagališta Jakuševac, nepravedne i nezakonite naplate, projekta skupe spalionice, velikih ilegalnih odlagališta opasnog otpada, mulja s Pročistača otpadnih voda, požara u postrojenjima CIOS-a i planova za privatizaciju komunalne usluge gospodarenja otpadom. Kandidati su odgovarali i na pitanja prisutnih građana_ki, kao i na pitanja koja su građani_ke postavili_e putem društvenih mreža.

Ivan Lovrinović, gradonačelnički kandidat koalicije 'Promijenimo Hrvatsku' i Živi zid, naglasio je kako je gospodarenje otpadom jedan je od ključnih problema u Zagrebu.

„Neadekvatnim sustavom gubimo novac i energiju i ne zapošljavamo ljude. Trebamo uspostaviti sustav na načelima cirkularne ekonomije temeljene na odvajanju i recikliranju čime se otvaraju i zelena radna mjesta. Da je moguće pokazuju gradovi koji odvajaju i recikliraju između 60 i 90% komunalnog otpada. Nikakva spalionica otpada u Zagrebu ne dolazi u obzir, kao ni privatizacija komunalnih usluga čime bi se smanjila njihova kvaliteta i povećala cijena za građane_ke“, izjavio je Lovrinović.

Tomislav Tomašević, kandidat koalicije stranaka 'Zagreb je NAŠ, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i ZA GRAD, istaknuo je da u sustavu gospodarenja otpadom u Zagrebu postoje brojni apsurdi poput kanti za papir pokraj kontejnera za papir, velikih ilegalnih odlagališta na gradskom zemljištu te požara koji svake godine izbijaju u istom postrojenju CIOS-a, a sve bez adekvatne reakcije gradskih vlasti.

„To pokazuje da se sustav razvija nepromišljeno i da kaos nije slučajan već nastaje zbog stalnog pogodovanja nečijim interesima. Sustav se treba temeljiti na dostupnom odvajanju na kućnom pragu, sustavu kontrole i pravednoj naplati po količini, kvalitetnoj edukaciji i modularnom postrojenju koje će i iz neodvojenog otpada izvući reciklante, a ostatak neutralizirati u inertnu masu za odlaganje“, zaključio je Tomašević.

Slaven Dobrović iz platforme 'MOST nezavisnih lista', u ime gradonačelničkog kandidata Marka Sladoljeva, nadodao je kako u Zagrebu postoje dobri temelji za razvoj sustava, ali ih treba nadograditi jer se sustav očito razvija presporo zbog neodlučnosti dosadašnje vlasti.

„Građani Zagreba već sada su prosječno dovoljno svjesni da se potreban stupanj odvajanja postigne u kratkom roku, ali za to je potrebno reorganizirati sustav. Potrebno je unaprijediti sustav odvajanja i uspostaviti redovit odvoz papira, plastike i biootpada te izgraditi reciklažni centar sa sortirnicom otpada koja će otpad pripremiti za lakši plasman na tržište i zaposliti nekoliko stotina ljudi“, rekao je Dobrović.

Mirko Budiša je u ime kandidatkinje Sandre Švaljek istaknuo da problem nije samo komunalni otpad nego i opasni koji dobrim dijelom danas završava u prirodi.

„Sustav se mora bazirati na odvojenom prikupljanju od vrata do vrata, a za odvojeni otpad potrebna je i burza otpada radi plasmana na tržište, umjesto na odlagalište. Problem gospodarenja otpadom uglavnom je tehnološki problem jer nakon 50% koji se može odvojiti ostaje drugih 50% koje je potrebno obraditi u okolišno prihvatljivim postrojenjima“, zaključio je Budiša.

Zelena akcija podržava rješenja za unaprjeđenje sustava odvajanja, pravedniju naplatu i odustajanje od štetne spalionice te još jednom svim kandidatima_kinjama za zagrebačkog_u gradonačelnika_cu poručuje da rješavanje problema s otpadom mora biti među prioritetima njihova djelovanja nakon lokalnih izbora.

--

Ova aktivnost realizira se u okviru projekta "Otvoreno i transparentno upravljanje komunalnim uslugama i prostornim resursima - COMMUN-SENSE", koji financira Europska unija u sklopu I. komponente programa IPA, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Za sadržaj odgovara isključivo Zelena akcija i isti se ne može smatrati stavom Europske unije niti Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.