hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bandićevoj upravi jasna poruka: za kriminal više ni guljenje krumpira!

011

Za nevjerojatne malverzacije s prostornim planovima koje su počinili u to vrijeme Bandićevi najbliži suradnici, jučer je Županijski sud u Zagrebu izrekao simbolične kazne. Epilog je to trakavice koja traje preko 10 godina i u kojoj je teško povjerovati da zagrebački gradonačelnik nije znao za teška kršenja zakona i ogromna pogodovanja pojedinim investitorima.

Zelena akcija i Pravo na grad zgroženi su ovakvom sudskom praksom koja šalje poruku kako za pogodovanja i malverzacije u prostornom planiranju počinitelji neće biti ozbiljno kažnjeni.

Još 2010. pojedini mediji su izvještavali kako je, nakon što je afera otkrivena, tada već bivša tajnica Gradske skupštine, koja je jučer proglašena krivom, „odgovornost prebacila na gradonačelnika Milana Bandića te im rekla da je ispravke potpisivala zbog investitora“.

Radi se o slučaju u kojem je USKOK bio optužio tada visokopozicionirane Bandićeve suradnike da su u periodu od 2007. do 2009. pod krinkom tehničkih ispravaka, tj. manjih stilskih poboljšanja teksta nakon usvajanja u Gradskoj skupštini, a prije objave u Službenom glasniku, radile sadržajne izmjene GUP-a, pogodujući tako određenim investitorima u najmanje 43 slučaja, čime je počinjena materijalna šteta od najmanje 68,65 milijuna kuna. Prema optužnici, to su radili nakon što je to od njih zatražila neutvrđena osoba.

Pojednostavljeno, optuženi su da su, nakon što bi Gradska skupština usvojila određene prostorno-planske dokumente, pod krinkom ispravaka pravopisnih i sličnih grešaka u tekstu, zapravo radili ozbiljne sadržajne izmjene poput značajnog povećanja katnosti i količine izgradnje i prenamjene zemljišta. Tako promijenjene Odluke su zatim objavljivali kao službene dokumente, a to sve su radili jer je od njih to zatražio netko koga očito slušaju, tj. netko tko ima moć nad pročelnicima gradskih ureda i zavoda. Smatramo da za nikoga od osuđenih više nema mjesta u Gradskoj upravi te da onima koji su još eventualno zaposleni moraju biti otkazani ugovori o radu.

Skandalozno je da je sada, nakon višegodišnjeg postupka, USKOK umanjio štetu za čak 99,5%, odnosno s 68,65 milijuna kuna na samo 340 tisuća kuna. Na taj način omogućio je da optuženi, iako proglašeni krivima, budu osuđeni na simbolične uvjetne kazne.

Bandićevu upravu od početka prate ozbiljne afere vezane uz prenamjene zemljišta, pogodovanja sumnjivim investitorima i općenito urušavanje sustava prostornog planiranja, a ovakve presude i USKOK-ovi postupci koji idu na ruku optuženima samo pobuđuju sumnju u neovisnost pravosuđa. Pozivamo USKOK da konačno istraži ulogu gradonačelnika Bandića u malverzacijama zemljištem i prostornim planovima.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.