hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bandićevo muljanje s muljem dovelo do zagađenja okoliša!

35f2509f8b41da226ac8

Zelena akcija poziva na odgovornost Ministarstvo zaštite okoliša koje je izdalo dozvolu za spaljivanje mulja tvornici vapna iz Drniša protivno prostorno planskoj dokumentaciji, kao i čelnike Grada Zagreba koji su sklopili ovaj štetan posao. Javnost treba znati za štetno gospodarenje otpadnim muljem iz Pročistača otpadnih voda u Zagrebu. Upravni sud je presudio da ga se prvo protuzakonito htjelo spaljivati u tvornici vapna u Drnišu da bi se u konačnici protuzakonito odlagao na polja u Međimurju.

Nakon što je ove jeseni pod pritiskom javnosti vlast Zagreba bila prisiljena odustati od spalionice otpada, u kojoj je planirala spaljivati otpadni mulj, u listopadu je s tvornicom cementa Girk Kalun iz Drniša potpisala 50 milijuna kuna vrijedan posao spaljivanja mulja iz zagrebačkog Pročistača. No, mulj je umjesto u spalionici završio na poljima u Međimurskoj županiji i tada se krenula rasplitati cijela priča oko muljanja s muljem. Naime, prije dvije godine Ministarstvo je tvrtki Girk Kalun izdalo dozvolu za spaljivanje mulja. Tu je dozvolu Grad Drniš prije nekoliko tjedana srušio na Visokom Upravnom sudu u Splitu jer nije bila u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom.

„Izdavanjem takve dozvole Ministarstvo je protuzakonito omogućilo Gradu Zagrebu da ostvari svoju ideju štetnog spaljivanja otpadnog mulja. Međutim, tvrka Girk Kalun bez ikakvih je dozvola putem prijevoznika počela deponirati mulj po poljima u Međimurju“, komentirao je Marko Košak iz Zelene akcije.

Kako se doznaje iz medija i izjava gradskih čelnika, gradska vlast Zagreba to nije znala, a kada je saznala, to joj nije bilo sporno. Inspekcija zaštite okoliša utvrdila je nezakonitosti u procesu deponiranja mulja po Međimurju i pokrenula prekršajni nalog protiv tvrtke Girk Kalun zbog deponiranja mulja na međimurska polja.

Priča je završila tako da je tvrtka Girk Kalun ostala bez dozvole za spaljivanje zahvaljujući Upravnom sudu te zaradila prekršajnu prijavu inspekcije okoliša. Međutim, nitko u Ministarstvu koje je protuzakonito izdalo dozvolu nije odgovarao, kao ni u Gradu Zagrebu koji je sklopio ovaj posao. Time ova priča o muljanju s muljem zorno prikazuje sve očigledne nedostatke u sustavu zaštite okoliša u Hrvatskoj.  Gradske vlasti Zagreba najavile su novi natječaj za zbrinjavanje mulja i ignorirale preporuke Zelene akcije da se unaprijedi proces pročišćavanja otpadnih voda. Time bi se količine mulja smanjile za više od 80% (prema analizi Agronomskog fakulteta), na što Zelena akcija apelira od 2009. godine.

"Zapanjujuća je lakoća kojom Ministarstvo izdaje protuzakonite dozvole te omogućuje lokalnim šerifima, poput gradonačelnika Bandića i tvrtkama kojima je cilj jedino profit, da se poigravaju s javnim interesom i zaštitom okoliša. Stoga tražimo sankcije za Minstarstvo koje je, kako je to presudio Upravni sud, izdalo protuzakonitu dozvolu za spaljivanje mulja. Isto tražimo i za Grad Zagreb koji je sklopio štetan posao i dalje ga nije bilo briga gdje otpadni mulj završava", poručio je Košak.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.