hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bandićeva totalna rasprodaja pred fajrunt

Zelena akcija, Pravo na grad i udruga Siget danas su na konferenciji za medije ispred zagrebačke Gradske skupštine pozvali zastupnike i zastupnice da se na sjednici idući tjedan usprotive otimačini javnog prostora koja se priprema kroz Generalni urbanistički plan (GUP).

Među štetnim izmjenama GUP-a, kojeg Bandić na silu pokušava progurati, osobito se ističe tzv. Zagrebački Manhattan kojim bi bio uništen prostor hipodroma i velesajma. Protivljenje građana i građanki je očigledno jer je udruga Siget danas urudžbirala Skupštini 14.355 potpisa građana i građanki protiv tog projekta.

Udruge su ocijenile kako se izmjene GUP-a rade da bi se pogodovalo interesu kontroverznog investitora iz Dubaia koji je sličan sporan megaprojekt realizirao u Beogradu i njime izazvao masovne prosvjede građana. Sličnim principom ni u Zagrebu nitko nije pitao građane i građanke što misle o ovom projektu, niti kako bi željeli da prostor Hipodroma i Velesajma izgleda. Gradonačelnik Bandić želi privatizirati površinu od preko milijun kvadrata, što odgovara površini užeg centra Zagreba, a da pri tome ne postoji nikakav javni interes. Kvaliteta života stanovnika Zagreba neće se ovim projektom popraviti.  Nitko neće živjeti bolje, a građani i građanke će ostati bez ogromnog prostora koji služi svrsi i ujedno predstavlja ogroman resurs za istinski razvoj grada u budućnosti.

Udruge smatraju kako je proces donošenja GUP-a nezakonit, zbog čega je nužno organizirati novu javnu raspravu. Naime, u javnoj raspravi o izmjenama GUP-a koja je održana prije dvije godine i na koju se poziva gradonačelnik, nije spomenut ovakav megalomanski projekt, kao ni brojne druge odredbe koje su sada sastavni dio dokumenta koji dolazi na Skupštinu. Stoga je jasno da se ne radi o istom dokumentu kojeg su građani mogli komentirati prije dvije godine, zbog čega je nužna nova javna rasprava.

Svjestan je toga i Milan Bandić koji je u siječnju ove godine donio Plan savjetovanja s javnošću Grada Zagreba za 2019. godinu. U njemu je bila predviđena javna rasprava o GUP-u u drugom kvartalu ove godine. Međutim, nakon što je u ožujku posjetio Dubai i s investitorom potpisao memorandum o razumijevanju za Zagrebački Manhattan, očito je procijenio da građane i građanke Zagreba treba isključiti iz procesa i da će o svemu odlučivati samo on.  Takve manipulacije procedurom ogledaju se i u tome što Grad Zagreb još nije ishodio ni suglasnost nadležnog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za ovakve izmjene GUP-a.

Zbog svega navedenog, udruge pozivaju na prosvjed u srijedu, 10. srpnja, u 08:30 ispred zgrade Gradske skupštine (Ćirilometodska 5), uoči održavanja sjednice na kojoj će zastupnici_e raspravljati i glasati o izmjenama GUP-a.

------------------------------------

DOKUMENTI:

Prilog 1 - Izvješće o javnoj raspravi (GUP) nalazi se ovdje i ovdje.

Prilog 2 i prilog 3 uz zahtjeve.

Dokumenti

Zahtjev GUP - Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

PDF 2.56 MB

Dopuna: Zahtjev GUP - Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

PDF 828 KB

Zahtjev GUP - Inspekcijski nadzor

PDF 2.55 MB

Dopuna: Zahtjev GUP - Inspekcijski nadzor

PDF 828 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.