hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Aktivisti ZA akcijom ispred Ministarstva turizma upozorili na štetnost novog Zakona o golfu

085

Aktivisti Zelene akcije, GONG-a i TIH-a su danas u podne pred Ministarstvom turizma vježbali golf kako bi upozorili na štetnost u ponedjeljak usvojenog Zakona o golf igralištima.

Zelena akcija, GONG i Transparency International Hrvatska apeliraju da se ukine ovakav Zakon o golf igralištima jer je neustavan, nepravedan i budući izvor netransparentnosti, pogodovanja, korupcije i otimačine! Također je najavljena daljnja borba protiv ovog Zakona svim pravnim sredstvima i mobiliziranjem javnosti.

Protivimo se ovakvom Zakonu o golf igralištima jer:

  • je protuustavan i ugrožava pravo vlasništva i poduzetničku slobodu
  • obavezuje državu ili jedinice lokalne i regionalne samouprave da na zahtjev investitora (vlasnika većinskog dijela zemljišta za golf teren), po tržišnoj cijeni prodaju bez provedbe javnog natječaja do 30%  površine zemljišta potrebnog za formiranje neizgrađene građevinske čestice, a povrh toga investitor može izvlastiti (odnosno oduzeti vlasnicima zemlje) i do 20% ukupne površine golf terena. To znači da investitor koji želi izgraditi golf teren mora imati samo 50% ukupne površine u svom vlasništvu, dok preostalih 50% može dobiti po povoljnoj cijeni mimo javnog natječaja i postupkom izvlaštenja.  
  • je išao u hitnu proceduru bez javne rasprave, a nije usvojen radi usklađivanja sa pravnom stečevinom EU niti postoje druge zakonske osnove za ovakav postupak. Golf je proglašen pitanjem od državnog interesa i izjednačen sa gradnjom autocesta ili pitanjima obrane RH
  • ne postoje definirani kriteriji po kojima netko dobiva pravo graditi golf terene što otvara prostor za političku korupciju
  • omogućava apartmanizaciju mimo prostornih planova i bogaćenje investitora nauštrb lokalne zajednice

Kontakti:
Vanja Škorić (GONG) – 0914825457
Zorislav Antun Petrović (TIH) – 098719275
Tomislav Tomašević (Zelena akcija) – 098719253

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.