hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Aktivisti proširili pješačku zonu na Gundulićevu!

Dpz2007 reclaim 20070422 01

U nedjelju 22.04.2007, na sam Dan planeta Zemlje sviše od 150 aktivista Zelene akcije i inicijative Pravo na grad, po uzoru na prakse u zapadno-europskim zemljama poklonili su građanima Zagreba po prvi puta akciju oslobađanje ulica (reclaim the streets) u Gundulićevoj ulici. Aktivisti su u veseloj atmosferi stvorili ugođaj pješačke zone. Jednosatnom akcijom oživio je istinski javni prostor, bez stresa, ispušnih plinova i buke automobila.

Građani su potpisali 50.000 zahtjeva na peticiji da se nakon 30 godina konačno proširi pješačka zona u centru Zagreba. Zato tražimo da pješačka zona u kojoj smo uživali povodom Dana planeta Zemlje postane naša svakodnevnica!

Tražimo da se trajno onemogući automobilski promet Gundulićevom, Masarykovom i Teslinom kako bi se te ulice, napokon, prepustile pješacima, što znači da iz Gundulićeve ulice nije moguć ulaz u podzemnu garažu.

Svaki pedalj postojeće pješačke zone branit ćemo kao već ostvareno pravo građana na javni prostor i integritet grada. Stoga nećemo dozvoliti devastaciju postojeće pješačke zone u Varšavskoj ulici zbog ulaska u podzemnu garažu planiranu u projektu Hoto grupe.

Osim građana koji su u uživali u osvojenoj Gundulićevoj ulici i tramvaji u Ilici vozili su neometani automoblima koje inače nailaze iz te ulice. Isto tako nije bilo nikakvih sukoba sa policijom. 

Naši aktivisti su proveli brojenje prometa na ovoj lokaciji koristeći standardne metode tijekom jednog sata radnim danom. Prema tim  podacima zatvaranje Gundulićeve ulice za automobilski promet sa 600 putnika na sat, omogućilo bi neometan prijevoz i do 10.000 tramvajskih putnika, uz veće brzine od  sadašnjih 8 km/sat kretanja tramvaja Ilicom.

Za više informacija:
Vera Petrinjak Šimek 098 944 58 30
Tomislav Tomašević 098 719 253

Dokumenti

Priopćenje za medije - Aktivisti proširili pješačku zonu na Gundulićevu!

PDF 61.6 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.