hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

62% GRAĐANA VIŠE VJERUJE INICIJATIVI SRĐ JE NAŠ NEGO RAZVOJ GOLFU!

62 2

Danas su u Mokošici članovi Organizacijskog odbora za prikupljanje potpisa i inicijative Srđ je naš, Enes Ćerimagić i Igor Miošić, na konferenciji za medije predstavili rezultate istraživanja javnog mišljenja koju je provela agencija GfK za naručitelja Heinrich Böll Stiftung.

Istraživanje je provedeno od 9. do 12. travnja na uzorku od 400 ispitanika na području Grada Dubrovnika.Inicijativa građana je do sada višekratno ukazivala na mišljenja stručnjaka sa Instituta Ivo Pilar, Instituta za turizam i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su složni u ocjeni da se radi o dugoročno štetnom projektu za Dubrovnik i njegove građane, te bi, da ih se pita, i sami glasali protiv ovakvog projekta. Radi se o projektu za koji predstavnici Grada Dubrovnika, kao ovlašteni predlagatelji urbanističkog plana uređenja (UPU), nisu naručili niti jednu nezavisnu studiju već su se u cijelosti vodili investitorovim tvrdnjama. Posljedica je da se plato Srđa, prvotno namijenjen isključivo javnim sadržajima, pretvara u područje mastodontske izgradnje sa ogoljenim javnim sadržajima po okrajcima resorta. Ne čudi stoga rezultat istraživanja po kojemu 56% građana smatra da predloženim UPUom, o kojem će građani glasati na referendumu, nije dovoljno zaštićen interes građana, dok ih samo 39% smatra da je interes građana dovoljno zaštićen.

Isto tako 57% građana smatra da je predloženi projekt na Srđu prvenstveno špekulacija nekretninama, a ne golf u funkciji turizma.

Inicijativa građana Srđ je naš otpočetka upozorava da se iza 3,75% izgrađenosti koju Razvoj golf uporno ponavlja, krije izgradnja višestruko veća od Mokošice. Naime, prema podacima Domouprave, u Novoj Mokošici je 1870 stanova prosječne veličine 55,25m2. Kada se ta dva broja pomnože dobije se broj od 103.317 m2 što je površina svih stanova u Mokošici. Razvoj golf površinu 240 vila i dva hotela koji zauzimaju 116.250 m2 krije iza postotka od 310 hektara. Pri tome u izračun niti ne uvrštavaju površinu koju zauzima 400 apartmana. Kada se sve te površine zbroje dobiva se izgradnja koja nekoliko puta premašuje kvadrate izgrađene u Novoj Mokošici.

Slično investitor postupa i kada navodi da će koristiti 1% od ukupnog protoka Omble umjesto da navede da se za projekt planira uzeti 27,5% vode koju koristimo iz Omble. Građani Dubrovnika prepoznaju ove i slične manipulacije od strane Razvoj golfa te stoga 62% građana više vjeruje sugrađanima okupljenim u Inicijativu Srđ je naš koji se bore protiv ovog i sličnih štetnih projektata poput izgradnje HE Ombla, u odnosu na dva puta manje onih koji više vjeruju Razvoj golf-u (29%).

Na upit kako će glasati na referendumu 28. travnja 50% građana je odgovorilo da će glasati protiv predloženog UPU-a, 40% će biti za, dok 6% ne zna, a 4% nije odgovorilo na pitanje. Primjetna je razlika od 12% birača koji vjeruju sugrađanima okupljenim u inicijativi Srđ je naš, ali se ipak nisu izjasnili da će glasovati protiv projekta. Pozivamo sve sugrađane koji misle da su navedene manipulacije dio uobičajenog poslovanja u Hrvatskoj, da u trenutku kada su sve oči uprte u Dubrovnik, odbace ovakav projekt i glasuju u skladu sa svojim uvjerenjem i povjerenjem koje imaju u svoje sugrađane okupljene u Inicijativi Srđ je naš. Na taj način omogućiti će izradu novog UPUa po mjeri Grada i građana. Podsjećamo da investitor još nije dobio niti jednu dozvolu za predloženi projekt te da je konačna odluka o projektu na nama, građanima Dubrovnika.

Prisjetimo se da smo i raspisivanje referenduma, unatoč brojim zaprekama i opstrukcijama, izborili mi građani. Izađimo svi na referendum u nedjelju i pokažimo da još nismo resort u kojem su pravila ponašanja nametnuta od strane uprave kluba.

Neka građani odluče!

---

Rezultate istraživanja možete pogledati ovdje.

Dokumenti

Rezultati istraživanja javnog mnijenja stanovnika Dubrovnika o projektu na Srđu (24.4.2013.)

PDF 346 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.