hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

20 godina postojanja Zelenog telefona Zelene akcije

Toz 1994 004

Najstariji program Zelene akcije, Zeleni telefon (ZT), 14. rujna ove godine navršava punih 20 godina rada. Glavna aktivnost ZT-a je primanje prijava građana o problemima vezanim za okoliš te rješavanje tih problema, a od početka rada ZT je primio preko 20.000 takvih prijava. ZT zajedno s građanima i nadležnim institucijama pristupa rješavanju problema, nadzire njihovo rješavanje, te uspješno rješava najveći broj priljavljenih okolišnih problema.

Grad Zagreb je prije 20 godina prepoznao ZT kao značajnog partnera od kojeg korist imaju svi – građani, nadležne institucije na državnom, regionalnom i lokalnom nivou, profitne i neprofitne organizacije, te sam okoliš kao ključna točka svih zajedničkih nastojanja. ZT je prepoznat kao značajan partner i u drugim državama. Primjerice, 2007. godine su osnovani  ZT-i u Sloveniji, Makedoniji i Srbiji, a ove su godine na petodnevnoj edukaciji o ZT-u u Zagrebu bili aktivisti iz udruge “Biologist of Albania”.

Logičan korak razvoja ZT bilo je uspostavljanje nacionalne Mreže Zelenih telefona, koja je osnovana 1999. godine, a danas ima 10 aktivnih udruga ravnomjerno raspoređenih na čitavom prostoru Republike Hrvatske, s jedinstvenim brojem telefona 062 123 456.

Državna uprava za zaštitu okoliša je 1995. godine Zelenom telefonu dodijelila priznanje za poseban doprinos u zaštiti okoliša, a 2001. godine je američka udruga za međunarodni razvoj United States for International Development Zelenom telefonu dodijelila priznanje za kvalitetu rada.

Unatoč značajnom smanjenju financijske potpore od strane Grada Zagreba, ZT će i dalje biti na usluzi građanima te nastaviti rješavati goruće okolišne probleme.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.