hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Towards communities of reuse practice

Dizajn bez naslova  52

Zelena akcija je krajem 2022. godine započela koordinaciju dvogodišnjeg projekta “Towards Communities of Reuse Practice (TORP)”. Partneri na projektu su: Volonterski centar Vojvodina (Srbija) i Ecological Recycling Society (Grčka).

Projekt TORP osmišljen je za podizanje kapaciteta partnerskih organizacija za bolje razumijevanje važnosti praksi ponovne uporabe u širem kontekstu prijelaza na kružno gospodarstvo. Svaka od partnerskih organizacija ima određeno iskustvo u radu s lokalnom zajednicom na temu ponovne uporabe, a tijekom projekta razmjenjujemo znanja i vještine kako bismo se međusobno ojačali.

Organizacije će biti osposobljene za provedbu novih praksi ponovne upotrebe u zajednici, steći će bolje razumijevanje o tome kako praktične aktivnosti doprinose naporima za prijelaz na kružno gospodarstvo i kako učinkovito komunicirati javni narativ o ponovnoj uporabi. Također, steći će kapacitete za rad s ranjivim skupinama i proizvodnju edukativnih materijala za druge organizacije i građanstvo, podižući svijest javnosti o važnosti ponovne uporabe i prevencije otpada.

Sprečavanje nastanka otpada ključno je u rješavanju višestrukih utjecaja na okoliš povezanih s modelom linearnog gospodarstva i u prijelazu na kružno gospodarstvo.

Cilj projekta jest doprinijeti revitalizaciji lokalne zajednice okupljene oko kulture ponovne uporabe i popravaka, uključujući volonterstvo i aktivno građanstvo. Ovakvo osnaživanje organizacija može dovesti do istovremenog poboljšanja društvenih i okolišnih uvjeta. Aktivnosti ponovne uporabe u zajednici pridonose povećanju društvene kohezije putem pružanja usluga održivosti i razvoja vještina za odrasle i marginalizirane skupine. 

Osim podizanja kapaciteta organizacija, ostale projektne aktivnosti uključuju kreiranje metodologija za uspostavu praksi ponovne uporabe u zajednici, testiranje praksi od strane partnerskih organizacija, izradu seta alata koji će nam pomoći u dodatnoj motivaciji i inspiraciji, re tome da se takva praksa općenito što više raširi. Također ćemo organizirati nekoliko javnih pilot događanja za javnost s ciljem refleksije, evaluacije i učenja iz iskustva.

Projekt je financiran iz ERASMUS plus programa (Programme Erasmus+ Action Type KA220-ADU - Cooperation partnerships in adult education) pod vodstvom AMPEU. Stajališta izražena u ovom projektu i projektnim aktivnostima isključiva su odgovornost Zelene akcije i projektnih partnera i ne odražavaju nužno stajališta Europske unije.

Trajanje projekta: 1.10.2022. - 30.9.2024.

Ukupna vrijednost projekta: 120.000 EUR

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.