hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Škole održivosti - obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti

Banner web2

“Škole održivosti - obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti” je projekt koji Zelena akcija provodi u partnerstvu sa Klasičnom gimnazijom Zagreb, Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, te sa Udrugom bivših učenika ŠPUD-a (UBU) i Udruženjem za razvoj kulture „URK“ poznatijem kao Mochvara, sa kojima će se tijekom dvije godine zajedno razvijati kreativne i praktične vizije održivosti.

U projektu se ne želimo zaustaviti samo na prijenosu novih, suvremenih  i inovativnih znanja učenicima i nastavnicima u školama, nego i potaknuti učenike da postanu aktivni građani kako bi izrazili svoj stav o trenutnom neodrživom stanju društva, kao generaciji koja će pretrpjeti možda neke od najgorih posljedica neodrživog ponašanja tokom svog života te kao takvi imaju pravo glasa u tome. Zbog toga će se, osim edukacije, projekt usredotočiti na podršku i mentorstvo učenika i nastavnika kako da svoj rad u školi iskoriste za zagovaranje održivog razvoja u našem društvu.

Projektni tim će se kroz aktivnosti fokusirati na rješenje upravo tih problema, dakle, problema nedostatka sustavnog obrazovanja o održivom razvoju u srednjim školama, a s time povezano i jačanju kompetencija nastavnika za uklapanje tema održivog razvoja u njihove nastavne programe.  Sve navedeno svjedoči potrebi da se održivom razvoju, kao kompleksnom pojmu koji obuhvaća gotovo sve sfere društva, unutar obrazovnog sustava pristupi multidisciplinarno i holistički.

Zelena akcija, koja godinama provodi neformalne edukacije, koristi metodologiju „Škole održivosti“ kojom na cjelovit način podučava o konceptu održivog razvoja te potiče aktivno sudjelovanje mladih u društvu, čime osigurava dodanu vrijednost edukacije mlađih generacija.

Obrazovanje za održivi razvoj je cjeloživotno učenje i potrebno je osigurati kontinuirano osposobljavanje nastavnika i učenika kako bi na cjelovit način, kritički i kreativno, promišljali  i djelovali ka održivijem društvu. Stoga je poseban naglasak upravo na mladima i njihovom pravu da se razvijaju i da uče, te na pravu da odlučuju i zahtijevaju održivost i pravednost u svim aspektima društva, ekonomije i okoliša. 

Prva aktivnost koja najavljuje novu suradnju udruga i škola je 6. Okolišni filmski festival, trodnevno druženje uz bogat filmski program, radionice i tribine s fokusom na okoliš, ljudska prava i održive načine življenja. Poseban dio festivala čini predstavljanje dosadašnjih radova učenika triju škola i njihovih nagrađivanih ostvarenja: dokumentarnih, igranih, animiranih i eksperimentalnih vježbi,  filmova i kreativnih dizajnerskih rješenja, na širok spektar tema okoliša i društva. Od sljedeće godine oni će biti suorganizatori_ice Okolišnog filmskog festivala i aktivno će sadržajem doprinijeti njegovu programu.

Poveznica na internetsku stranicu festivala.

Poveznica na Facebook događaj.

Projekt je počeo 1.5.2019. godine i traje dvije godine.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.