hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Projekt: "Ka zajednicama koje recikliraju"

Fokus ovog projekta je osnaživanje kapaciteta svih dionika uključenih u sustave gospodarena otpadom (nevladinih organizacija, građana, lokalnih vlasti i komunalnih poduzeća)...

...osnaživanje ovih dionika odlučan je korak koji će Osiječko baranjsku županiju i Okrug Severna bačka odvesti ka ispunjenju obaveza koje su zadane u okviru Europskih standarda opisanih u novoj okvirnoj direktivi o otpadu (2008/98/EC) i direktivi o odlagalištima otpada (99/31/EC).

Projekt “ususret reciklaži” trajati će 24 mjeseca, a cilj mu je “unaprijediti sustav gospodarenja otpadom u Osječko baranjskoj županiji i Okrugu Severna Bačka kroz zajedničko djelovanje i razmjenu iskustava”.

Kako bi se dostigao taj cilj organizirati će se 3 skupine aktivnosti:

Edukacija:
Skup edukativnih aktivnosti ima za cilj povećati znanja o raznim Europskim praksama iz područja gospodarenja otpadom, te omogućiti razmjenu iskustava između svih dionika. U sklopu projekta će se održati više sastanaka sa lokalnim donosiocima odluka i komunalnim poduzećima u Hrvatkoj i Srbiji. Osim direktne komunikacije i pojedinačnih sastanaka – odnosno savjetovanja – biti će organizirana 2 seminara i konferencija o gospodarenju otpadom. Osim projektnog tima u ovim aktivnostima sudjelujevati će i 13 međunarodnih stručnjaka te više Hrvatskih i Srpskih stručnjaka. Promotivna, odnosno motivacijska kampanja u gradovima sastoji se od više publikacija, izvještaja, spotova na radiju i internetske stranice o reciklaži i otpadu općenito.

Pilot projekt: Reciklaža u Zajednici
U sklopu projekta Gradu Osijeku i Gradu Subotici donirati će se po 5 zelenih otoka koji će biti dizajnirani prema naprednim i uspješnim modelima iz Njemačke i Velike Britanije. Osnova ovog sustava je odvojeno prikupljanje otpada “od vrata do vrata” gdje stambene zgrade dobijaju vlastita reciklažna dvorišta. Aktivnim i osobnim pristupom pokušati će od ovog pilot projekta dobiti uzorni model za planiranje aktivnosti reciklaže u cijelom gradu.

Sudjelovanje javnosti u planiranju gospodarenja otpadom:
Da bi projekti gospodarenja otpadom, ali i svi drugi okolišni projekti, bili uspješni, izuzetno je bitno povezati 3 ključna čimbenika: “trebamo nacionalne vlade da donose po okoliš pozitivne zakone, trebamo lokalne vlade i komunalna poduzeća da omoguće provedbu zakona i osiguraju sustave te u konačnici trebamo motivirano stanovništvo da te sustave koriste”. Zelena akcija i CEKOR kao nositelji projekta će sustavno raditi na povezivanju svih ovih čimbenika. U sklopu ove grupe aktivnosti biti će proizvedeni stavovi o gospodarenju otpadom za Osiječko baranjsku županiju i Okrug Severna bačka, Socio-ekonomska analiza pilot projekta, istražiti će se javno mnijenje stanovnika, praćeni nacionalni i europski zakoni te organizirane 2 javne rasprave o gospodarenju otpadom.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.