hr en
 • promijeni kontrast
 • promijeni pismo

Pridruživanje EU i okoliš

Poglavlje okoliš jedno je od najvećih poglavlja EU acquis communautaire-a u odnosu na druge sektore, te Hrvatska mora donijeti velik broj okolišnih zakona i drugih propisa, provesti velike reforme i ulaganja u velike infrastrukturne projekte u skladu sa EU standardima zaštite okoliša.

Projekt: Što članstvo u EU znači za hrvatski okoliš

Poglavlje okoliš jedno je od najvećih poglavlja EU acquis communautaire-a u odnosu na druge sektore, te Hrvatska mora donijeti velik broj okolišnih zakona i drugih propisa, provesti velike reforme i ulaganja u velike infrastrukturne projekte u skladu sa EU standardima zaštite okoliša. Hrvatska javnost je vrlo malo informirana o procesu približavanja Hrvatske EU u području zaštite okoliša radi rijetkih i često nejasnih informacija u medijima o svim prednostima i izazovima ovog procesa za Hrvatsku.

Kompleksan proces približavanja Hrvatske EU u poglavlju okoliš je slabo medijski pokriven i većina građana ga percipira kao vrlo apstraktne reforme koje neće utjecati na njihov svakodnevni život. Nažalost, prevladavajuće mišljenje javnosti o ovom procesu trenutno je da to mora biti učinjeno kao nužan uvjet za hrvatsko članstvo u EU, ali da to znači i velike infrastrukturne investicije koje će djelomično biti financirane od strane hrvatskih građana. To je previše pojednostavljeno i ignorira koristi tog procesa za građane, kvalitetu njihova života. Ako će građani imati više informacija o svim posljedicama pristupanja EU koje se odnose na okoliš najvjerojatnije bi i podržali pristupanje RH EU. Mi temeljimo ovu pretpostavku na tome da su sva nedavna ispitivanja javnog mnijenja pokazala kako hrvatski građani podržavaju stože okolišne standarde, a činjenica jest da su EU standardi zaštite okoliša općenito veći od hrvatskih.

Budući da nema dovoljno i nema jasnih informacija o procesu  približavanja EU-a u području okoliša, nema ni opće javne rasprave o tome kako će približavanje EU donijeti nove prilike i izazove koje će utjecati na druge sektore. Veliki je problem pratiti sve nove okolišne politike, zakone i propise jer se vrlo često i brzo mijenjaju. Dionici se rijetko upuštaju u javne rasprave o specifičnim propisima EU o zaštiti okoliša, a nedostatak javne rasprave može donijeti teškoće i otpor različitih interesnih skupina u fazi implementacije nedavno usvojenih okolišnih propisa i politika.
Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia je odlučila provesti ovaj projekt jer je očigledno kako je izuzetno važno i potrebno javnost upoznati sa značenjem  procesa približavanja Hrvatske Europskoj uniji, te pokrenuti javnu raspravu o svim aspektima ovog procesa.

Opći cilj projekta:

Potaknuti javnu raspravu o izazovima i mogućnostima koje donosi članstvo u EU, a  koji se odnose na okoliš

Specifični ciljevi ove akcije su

 1. Podići svijest javnosti o tome kako će usvajanje standarda EU o zaštiti okoliša utjecati na svakodnevni život hrvatskih građana
 2. Inicirati raspravu među ključnim dionicima o specifičnim pitanjima okoliša koja će utjecati na ulazak u EU

Trajanje projekta:  10 mjeseci (od 1. prosinca 2009. – 1. listopada 2009.)
Projekt financira: Europska unija u okviru programa IPA INFO 2008

Aktivnosti predviđene projektom:

 1. Predavanja za građane o različitim pitanjima okoliša u okviru procesa približavanja Europskoj uniji
 2. Izrada i distribucija informativnih letaka za građane o različitim pitanjima iz područja zaštite okoliša
 3. Pružanje informacija građanima putem okolišnog Info centra:
 4. Javna rasprava s dionicima o specifičnim pitanjima okoliša vezanim uz EU
 5. Informiranje putem web stranice o približavanju Hrvatske EU u području zaštite okoliša
 6. Priprema i distribucija publikacije o procesu približavanja EU u području zaštite okoliša
 7. Visibility event – predstavljanje projekta predstavnicima medija i održavanje seminara za okolišne novinare o procesu približavanja EU 

Projekt se provodi uz potporu Europske unije. Za sadržaj ovih stranica odgovorna je Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia i ni u kojem slučaju se ne može smatrati stavom Europske unije.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.