hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Platforma Upgrade: Novi centar grada

Dizajn bez naslova  18

Projekt je nastavak zagovaračkog djelovanja platforme Upgrade (koju čini 13 organizacija aktivnih u području kulture, zaštite ljudskih prava i izgradnje mira, zaštite okoliša, prostorne pravde i zaštite javnih dobara...) s ciljem osnivanja Interkulturalnog društvenog centra (IDC) u Zagrebu temeljenog na javno privatnom partnerstvu.

Nakon što je u 2022. godini započet dijalog s gradskom vlašću, u 2023. se planira intenziviranje zagovaračke aktivnosti. Kreiraju se jasni zagovarački zahtjevi i poruke prema Gradu, uspostavljaju strateška partnerstva i savezništva iz različitih područja djelovanja i djeluje se na osiguravanju šire podrške.

Cilj je Platforme participativno djelovanje svih aktera u razvoju uključivog grada, inovaciji modela upravljanja te uspostave IDC-a koji odražava sinergiju kulture, umjetnosti, integracije, zaštite okoliša, solidarne ekonomije te povezuje sve nove i stare pripadnike grada na jednom mjestu. U kontekstu migrantske, zdravstvene, ekonomske, klimatske i energetske krize koje intenziviraju dezintegraciju socijalnih vrijednosti i nesigurnosti života pojedinaca posebno je bitno stvaranje sigurne sredine i mjesta dijaloga za zajednicu koja je uključiva i solidarna te osnažuje građane za aktivno sudjelovanje u društvu.

Projekt u partnerstvu provode: Operacija grad; Centar za mirovne studije; WHW - Što, kako i za koga; Autonomni kulturni centar Attack; Multimedijalni institut; Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva; UBU - Udruga bivših učenika ŠPUD-a; KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse; Udruga za promicanje kultura Kulturtreger; Udruženje za razvoj kulture „URK“; Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG); Zelena akcija; POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade.

Projekt je s 90.000 HRK podržala zaklada Kultura nova.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.