hr en
 • promijeni kontrast
 • promijeni pismo

Lokalna partnerstva za transparentno upravljanje prirodnim resursima

Partneri4

Cilj ovog projekta je poboljšanje transparentnosti procesa donošenja odluka u pitanjima zaštite okoliša kako bi se spriječila korupcija u Hrvatskoj, a posebno u ciljanim županijama (Karlovačka i Primorsko-goranska)

Ciljevi projekta:

Čvrsta i dugotrajna partnerstva osnovni su preduvjet osiguranja učinkovite i sustavne zaštite okoliša i prirode. Cilj ovog projekta je poboljšanje transparentnosti procesa donošenja odluka u pitanjima zaštite okoliša kako bi se spriječila korupcija u Hrvatskoj, a posebno u ciljanim županijama (Karlovačka i Primorsko-goranska). Iskustva drugih zemalja pokazuju da se razina korupcije u postupcima zaštite okoliša smanjuje proporcionalno s jačanjem kapaciteta organizacija civilnog društva za sudjelovanje u procesu donošenja odluka.

Specifični ciljevi:

 1. Povećanje kapaciteta civilnog društva za sudjelovanje u procesima donošenja odluka u pitanjima zaštite okoliša i u borbi protiv korupcije u Karlovačkoj i Primorsko-goranskoj županiji. Bez povećanja i izgradnje kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva za aktivno sudjelovanje u procesu donošenja odluka, oblikovanju i praćenju zaštite okoliša i prirode, njihov utjecaj na održivi razvoj i politike zaštite okoliša je nemoguć.
  Aktivnosti: edukacija o transparentnosti i otvorenom upravljanju za borbu protiv korupcije,aktivnosti oko sveobuhvatnog odlučivanja u postupcima zaštite okoliša i transparentnog upravljanja prirodnim resursima te aktivnosti podizanja svijesti javnosti o načinima aktivnog uključivanja u procese odlučivanja.
 2. Poboljšanje partnerstva i suradnje s regionalnim / lokalnim tijelima i organizacijama civilnog društva kao preduvjeta za otvoreno i transparentno upravljanje prirodnim resursima u Karlovačkoj i Primorsko-goranskoj županiji. Bez uključivanja i dijaloga svih dionika nemoguće je osigurati transparentno upravljanje prirodnim resursima.
  Aktivnosti: zajedničko sudjelovanje lokalnih organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti u gotovo svim aktivnostima, uključivanje građana u javnim raspravama i praktičnim rješenjima za probleme zaštite okoliša i prirode, povećano razumijevanje lokalnih vlasti o važnosti uključivanja svih društvenih skupina / dionika u procesu donošenja odluka kako bi se postavili uvjeti za otvoreno i transparentno upravljanje prirodnim resursima na lokalnoj razini.

GRAĐANI SE U PROJEKT MOGU UKLJUČITI:

 • ispunjavanjem upitnika
 • čitanjem i komentiranjem edukativnog materijala projekta
 • uključivanjem u radionice
 • sudjelovanjem u javnim raspravama

Tijek provedbe projekta građani će moći pratiti na web i Facebook stranicama nositelja i partnera.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na eko_pan@inet.hr, ili na telefone: 047 614-063, 095 9083 578.

Letak projekta nalazi se na ovom linku: PAN LOKALNA PARTNERSTVA_web

ISPITIVANJE JAVNOG MNIJENJA O SUDJELOVANJU JAVNOSTI U UPRAVLJANJU PRIRODNIM RESURSIMA

***

Projekt financira EU u sklopu IPA – komponenta: "Pomoć u tranziciji i jačanje institucija" za 2012. godinu i sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske
 

Program: “Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima".
Nositelj projekta: Pan, udruga za zaštitu okoliša i prirode
Partner: Udruga Žmergo, Zelena akcija/FoE Hrvatska
Trajanje:  24 mjeseca
VRIJEDNOST PROJEKTA:   187.952,43 eura
SREDSTVA EUROPSKE UNIJE:  178.554,81 eura

***

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.