hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Konvencije - CBD i PEBLDS

Praćenja napretka u zaštiti prirode u odnosu na Konvenciju o biološkoj raznolikosti i Sveeuropsku strategiju biološke i krajobrazne raznolikosti.

Praćenja napretka u zaštiti prirode u odnosu na Konvenciju o biološkoj raznolikosti i Sveeuropsku strategiju biološke i krajobrazne raznolikosti

Na Ministarskoj konferenciji u Kijevu u svibnju 2003. godine europski ministri zaštite okoliša postavili su ambiocizni cilj: zaustaviti gubitak biološke raznolikosti do 2010. godine. Time su pojačali obveze preuzete na Kongresu Europskog vijeća zemalja članica EU održanog u Gothenburgu i premašili cilj Strateškog plana Konvencije o biološkoj raznolikosti i Svjetskog summita o održivom razvoju održanog u Johannesburgu kako bi značajno smanjili sadašnju brzinu kojom gubimo biološku raznolikost. No, imajući na umu trenutne tendencije koje prijete biološkoj raznolikosti na svim razinama, kao i izazov napredovanja prema zadanom cilju 2010, za to će biti neophodne značajne promjene na svim područjima gdje se formiraju relevantne politike.

Za ostvarenje cilja 2010 vrlo korisno političko sredstvo su i Sveeuropska strategija biološke i krajobrazne raznolikosti (PEBLDS). Njihovi ciljevi i podciljevi, kao i smjernice i radni programi, trebaju biti pravilno i pravovremeno korišteni u odgovornom oblikovanju politike i donošenju odluka. Nažalost ovi međunarodni alati, kao i cilj 2010, su većinom nevidljivi kako u vladinom sektoru, tako i među nevladinim udrugama i javnosti, te stoga nisu iskorišteni u svome punom potencijalu. To je djelomično posljedica njihove kompleksnosti koja ih čini u praksi teškim političkim alatom, ali i nedovoljnog znanja o njima među donosiocima odluka.

Stoga su Zelena Akcija i još tri nevladine organizacije iz jugoistočne Europe (BIOTICA Ecological Society from Moldova, Makmontana iz Makedonije i Mladi istraživači iz Srbije) pod koordinacijom Radne grupe za zaštitu biološke raznolikosti srednje i istočne Europe (Central and East European Working Group for the Enhancement of Biodiversity (CEEWEB) započeli ove godine s jednogodišnjim projektom uključivanja Konvencije o biološkoj raznolikosti i PEBLDSa u nacionalne politike i odluke te podizanja svijesti o njima.

Projekt uključuje aktivnosti poput komunikacije i sudjelovanja javnosti u različitim aspektima provođenja Konvencije o biološkoj raznolikosti i PEBLDSa (zakonodavne procedure, upravljanje zaštićenim područjima, međunarodna suradnja, kampanje itd.). Početkom samog projekta projektni partneri su sudjelovali na treningu o upotrebi tih političkih alata (29. - 31. ožujak 2005, Zagreb, Hrvatska) i dobili uvid u obveze proistekle iz članaka i smjernica donesenih odlukama na Konferenciji stranaka Konvencije o biološkoj raznolikosti. Uz to, projektni partneri su se upoznali sa međunarodnim primjerima njihovog učinkovitog provođenja.

Projet je realiziran sa velikodušnom potporom Švicarske agencije za okoliš, šumarstvo i krajobraz.

Glavna stranica projekta CEEWEB:

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.