hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

ETNAR

Logo

Zelena akcija u suradnji s partnerima iz regije i svijeta započela je s provedbom projekta Mreže zagovaračkih NVO-a za održivo korištenje energije i prirodnih resursa u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj.

„Mreža zagovaračkih NVO-a za održivo korištenje energije i prirodnih resursa u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj – ETNAR“ projekt je koji financira EU u okviru IPA Partnerskih programa za organizacije civilnog društva. Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta nevladinih organizacija na zapadnom Balkanu i u Turskoj kako bi one putem javnog zagovaranja, uz podršku građana, utjecale na proces približavanja EU u pitanjima zaštite okoliša. Projekt je započeo 1. prosinca 2012. godine, a završit će 30. studenoga 2016.

Projekt ETNAR će ojačati kapacitete nevladinih organizacija u izradi analiza, javnom zagovaranju i praćenju ključnih okolišnih reformi na regionalnoj i nacionalnoj razini, s posebnim naglaskom na energetiku, transport i prirodne resurse. Glavne projektne aktivnosti su: analiza politika, izrada mišljenja, tematski seminari i sastanci mreže, regionalne konferencije, regionalni treninzi, izrada priručnika o pravu okoliša i javnom zagovaranju, edukacijski seminari za mlade lidere iz područja zaštite okoliša, nacionalne kampanje javnog zagovaranja, sudjelovanje projektnih partnera s područja zapadnog Balkana u aktivnostima mreže Friends of the Earth International i Friends of the Earth Europe te posjet relevantnim institucijama EU-a.

Očekivani rezultati su:

  1. Ojačano regionalno umrežavanje nevladinih udruga po pitanju politika o energetici, transportu i prirodnim resursima;
  2. Povećani kapaciteti NVO-a za zaštitu okoliša u analizi i praćenju politika te javnom zagovaranju;
  3. Povećanje legitimiteta NVO-a na području politika o energiji, transportu i prirodnim resursima te pojačani dijalog s nacionalnim dionicima (vladama pojedinih država, stručnjacima, poslovnim sektorom i medijima);
  4. Poboljšano umrežavanje okolišnih NVO-a iz zemalja zapadnog Balkana i Turske s NVO-ima i mrežama s područja čitavog EU-a.

Projekt koordinira Zelena akcija/FoE Croatia. Projektni partneri su organizacije civilnog društva iz regije: Zeleni dom iz Crne Gore, Centar za životnu sredinu i Centar za ekologiju i energiju iz BiH, CEKOR iz Srbije, Zaklada Henrich Böll iz Njemačke, Friends of the Earth International sa sjedištem u Nizozemskoj te Friends of the Earth Europe sa sjedištem u Belgiji. U drugoj fazi projekta uključeni su novi partneri: OAA iz Albanije, DEM i EKO-Svest iz Makedonije.

Voditeljica projekta:

Jagoda Munić, jagoda@zelena-akcija.hr

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.