hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

O kampanji Cvjetni trg - prva kampanja Zelene akcije

Foto patrik macek pixell 1995 1

Prva kampanja u povijesti Zelene akcije pokrenuta je 1995. godine te se odnosila na devastaciju Cvjetnog trga u Zagrebu.

Zahvaljujući medijima i brojnim pozivima građanki i građana na Zeleni telefon, Zelena akcija je doznala o namjeri sječe svih stabala na Trgu Petra Preradovića u okviru uređenja tog trga. Ponukani apelima građanki i građana za spas stabala, Zelena akcija je 21. svibnja 1995. godine akcijom omatanja stabala trakama bijelog papira i skupljanjem potpisa protiv rušenja stabala, koji su temelj identiteta Cvjetnoga trga, pokrenula svoju prvu kampanju. Dan kasnije upućena je žalba Gradskom sekretarijatu za graditeljstvo, komunalne i stambene poslove, promet i veze protiv načina preuređenja tog trga. Istovremeno je tadašnjem gradonačelniku Borisu Mikši upućeno otvoreno pismo i peticija s 3.500 potpisa građanki i građana prikupljenih u prvih 14 sati kampanje. Kompletnu peticiju s 8.346 potpisa, prikupljenih u svega 3 dana, Zelena akcija je predala tadašnjem Poglavarstvu.

“Bili smo iskreno iznenađeni reakcijama građanki i građana koji su u dugim redovima čekali da bi dali svoj potpis za spas stabala na Cvjetnom trgu. Neki su nam ostavljali i brojeve telefona kako bi ih pozvali ukoliko bude potrebno i fizički svojim tijelima braniti stabla.” – komentari su tadašnjih voditelja kampanje Gordane Klarić, Vere Šimek i Tonija Vidana.

Peticiju su potpisivali novinari, glumci, arhitekti, povjesničari umjetnosti, kandidatkinje za izbor Queen of Croatia te brojni građani i građanke i iz ostalih dijelova Hrvatske. Sve je to rezultiralo time da je komisija, u sastavu predstavnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, Gradskog Poglavarstva, glavnog koordinatora radova i Zrinjevca, 23. svibnja 1995. godine donijela odluku da se 40-godišnja stabla na Cvjetnom trgu sačuvaju. U srpnju iste godine je Zelena akcija poslala apel Zrinjevcu da zaštite stabla od građevinskih strojeva i radova tijekom uređenja trga. Novine su tada bile pune naslova: Stabla su spasili građani, Spašena stable na Cvjetnom trgu, Stabla ostaju na Cvjetnom trgu. Činilo se da će stabla doista i biti sačuvana, no onda je iznenada u noći s 20. na 21. kolovoz počela sječa stabala, a 22. klovoza 1995. godine iščupano je i posljednje stablo. Cvjetni trg je tada izgubio svoj izvorni identitet, dušu i šarm malenog mirnog simpatičnog trga koji je na svega nekoliko minuta hoda od glavnog gradskog trga nudio mirnu oazu lišenu gradske vreve i buke. Stabla koja su nekoliko puta naknadno zasađena nisu se primila, a njegovim daljnjim “preuređenjima” nastavljena je devastacija ovog nekada predivnog javnog prostora.

Ova se borba protiv devastacije centra Zagreba nastavila i daljnjih godina, a posebno tokom kampanje Ne damo Varšavsku.

Više o kronologiji kampanje za Cvjetni trg čitajte OVDJE i OVDJE.

Monografija - prvh 10 godina Zelene akcije

--------------------------------------------

Naslovna fotografija (c) Patrik Macek - Pixell

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.