hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

NAJAVA: Jesenski eko-seminar 2020. godine

Vizual web

Tradicionalni Jesenski eko-seminar Zelene akcije održat će se i ove godine, od 17. studenog do 15. prosinca, ali u malo drugačijem, online izdanju radi trenutne pandemije koronavirusa.

Jesenski eko-seminar najstarija je edukativna aktivnost Zelene akcije te se održava redovito već 23 godine. Cilj Eko-seminara je obrazovati i informirati građane i građanke o problemima održivosti i zaštite okoliša, ali i potaknuti na kritičko razmišljanje i djelovanje.

Svake godine, nova generacija polaznika i polaznica dobije temeljno znanje za razumijevanje tematike zaštite okoliša i održivosti. Seminar većim dijelom pokriva područja programskog rada Zelene akcije, uz određen broj predavanja koja izlaze iz uske sfere zaštite prirode i okoliša te se dotiču održivog življenja i održivog društva, ali i promišljanja ekonomije, pravde, ljudskih prava, itd. s obzirom da se Zelena akcija u svom radu vodi principima društvene pravde i sistemske promjene.

Dodatno, Eko-seminar se pokazao kao najbolji način uključivanja u Aktivističku grupu Zelene akcije. Stoga, ako ste zainteresirani za volontiranje i aktivizam, seminarom ćete dobiti svo potrebno znanje i priliku za aktiviranje u Zelenoj akciji.

Novina je da će ove godine na Eko-seminaru sudjelovati učenici i učenice Klasične gimnazije, Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zagreba te Škole za umjetnost, dizajn i grafiku iz Zaboka kao dio edukacije o održivom razvoju koju Zelena akcija provodi u partnerstvu s tim školama u sklopu projekta Škole održivosti.

Ovogodišnji Eko-seminar se iznimno u cijelosti održava online preko platforme Zoom te je otvoren za sve bez ograničenog broja sudionika (ali do maksimalno 100 polaznika po predavaju zbog ograničenosti platforme).

Predavanja se održavaju utorkom i četvrtkom od 18:00 do 19.30 sati, počevši od 17. studenog. Sav sadržaj je besplatan te nisu potrebne prethodne prijave.

**Tehničke upute: Poveznice za uključenje na pojedino predavanje nalaze se u programu niže. Svakako budite online 10min ranije kako bi riješili moguće tehničke poteškoće te počeli s predavanjem na vrijeme. Upute za Zoom pronađite ovdje, a tzv. pravila sigurnijeg prostora ovdje.

Poveznica na Facebook događaj.

PROGRAM:

Utorak (17.11.2020 / 18:00 – 19:30)
“Uvod u eko-aktivizam”
Luka Tomac, Zelena akcija

Na uvodnom predavanju ovogodišnjeg Eko-seminara, saznat ćete što je to eko-aktivizam, kako je i gdje nastao te kako i kada se uopće javila potreba da se građani i građanke udružuju oko nekog pitanja iz sfere zaštite okoliša i klimatskih promjena. Također, govorit će se o razvoju okolišnog i klimatskog pokreta u Hrvatskoj, metodama javnog djelovanja te o pojmu održivog razvoja kako bi pokušali odgovoriti na pitanje zašto je bitno da društvo ima što više aktivnih građana i građanki. Poveznica na Zoom je OVDJE.

Četvrtak (19.11.2020. / 18:00 – 19:30)
“Klimatske promjene i klimatska pravda”
Marija Mileta, Zelena akcija

Što su klimatske promjene? Koji su uzročnici i posljedice? Što kaže znanost o klimatskim promjenama? Jesu li globalne i nacionalne politike za ublažavanje klimatske krize dovoljno ambiciozne? Što je potrebno napraviti kako bi se izbjegle nepovratne posljedice? Što je klimatska pravda i zašto su faktori poput rase, klase i roda važni? Tko su klimatske izbjeglice i jesu li zaštićeni međunarodnim pravom? Koju ulogu ima rastući pokret za klimatsku pravdu? Koje su neke od značajnijih klimatskih kampanja i inicijativa u Hrvatskoj proteklih godina? Odgovore na ova i druga pitanja saznajte na predavanju. Poveznica na Zoom je OVDJE.

Utorak (24.11.2020. / 18:00 – 19:30)
“Promet i okoliš”
Bernard Ivčić, Zelena akcija

Promet je među najizazovnijim sektorima za dekarbonizaciju. Iako se u javnosti najčešće spominju tehnološke i tehničke inovacije kao gotovo jedina rješenja, predavanje će obraditi i organizacijske, prostorno-planerske i druge jednako važne mjere kojima se smanjuje negativan utjecaj prometa na okoliš, a u isto vrijeme unaprjeđuje kvaliteta života, osobito u urbanim sredinama. Poseban će fokus biti stavljen na željeznički promet u Hrvatskoj i razloge njegovog kontinuiranog nazadovanja, kao i na zagrebački sustav prometnog i prostornog planiranja. Poveznica na Zoom je OVDJE.

Četvrtak (26.11.2020. / 18:00 – 19:30)
“Odnos prema prirodi i resursima”
Dražen Šimleša, ZMAG

Od kada se pojavio novi koronavirus, koji je uzrokovao COVID-19, ostavlja devastirajuće posljedice na naše ekonomije i društva, kvalitetu života i zdravlje. Danas je i više nego jasno kako je njegovoj brutalnosti uvelike doprinijela naša brutalnost prema prirodi, resursima i ekosustavima koje doživljavamo kao stvari, kao strano tijelo, kao nešto što na niti jedan način nije povezano s nama. Svijet se nalazi u situaciji za kakvu naša generacija nije bila spremna i sada užurbano tražimo rješenje koje bi nas pomaknulo prema održivijem, solidarnijem i pravednijem svijetu. Na Eko-seminaru ćemo razgovarati koja su to rješenja i gdje se ona nalaze. Ta rješenja nalazimo u trokutu između osobne osviještenosti, ekonomije koja pogoni naše društvo i politike koja ga usmjerava. Poveznica na Zoom je OVDJE.

Utorak (1.12.2020. / 18:00 – 19:30)
“Otpad – kako ga smanjiti i njime održivo gospodariti?”
Marko Košak i Ana-Marija Mileusnić, Zelena akcija

Nazire li se kraj neodrživom sustavu gospodarenja otpadom po principu "što više smeća, to veća zarada za otpadnu mafiju", a na štetu građana i okoliša? Kako sami možemo smanjiti nastanak otpada? Kako gradovi i općine mogu po zero waste principima (reduce, reuse, recycle) uspostaviti sustave prilagođene građanima? Koji su domaći i strani primjeri dobre prakse? Odgovore na ta, ali i brojna druga pitanja, možete dobiti na ovom predavanju. Poveznica na Zoom je OVDJE.

Četvrtak (3.12.2020. / 18:00 – 19:30)
“Regenerativna poljoprivreda”
Bruno Motik, Green Tools Tech

Klimatske promjene i masovno izumiranje dvije su velike prijetnje za čovječanstvo, ali i sav život na planetu Zemlji, a posljedica su načina kako gospodarimo resursima i ekosustavima. Ima li permakultura potencijal rješavanja problema s kojima smo suočeni?Kako visokotehnološka rješenja približiti pokretu održive i regenerativne poljoprivrede? Kako ujediniti inteligenciju prirode s umjetnom inteligencijom s ciljem stvaranja plodnih regenerativnih ekosustava? Odgovore na ova i druga pitanja saznajte na predavanju. Poveznica na Zoom je OVDJE.

Utorak (8.12.2020. / 18:00 – 19:30)
“Kriza bioraznolikosti”
Hrvoje Radovanović, Zelena akcija

Uz klimatske promjene, čovječanstvo je suočeno s još jednom okolišnom krizom usporedivih razmjera. Brzina kojom gubimo biološke vrste kao i drastično smanjenje njihovih populacija ukazuju na to da se nalazimo na rubu šestog velikog izumiranja u povijesti našeg planeta. Unatoč pokojem pozitivnom lokalnom primjeru, sve do sada poduzete mjere nisu uspjele obrnuti ove trendove na globalnoj razini. Osim uzročnicima i razmjerima krize gubitka bioraznolikosti, predavanje će se kritički baviti i nekim od ponuđenih rješenja, s posebnim naglaskom na sve popularnije ideje da se u zaštitu prirode uvedu tržišni principi. Poveznica na Zoom je OVDJE.

Četvrtak (10.12.2020. / 18:00 – 19:30)
“Pravo okoliša”
Željka Leljak Gracin, Zelena akcija

Zelena akcija, kao i mnoge druge okolišne nevladine organizacija, gotovouvijek u svojim zagovaračkim kampanjama koristi razne pravne instrumente. Oni često mogu biti od presudnog značaja u borbi protiv različitih štetnih projekata, a na ovom predavanju saznat ćete koji su to pravni instrumenti za zaštitu okoliša, ali i za zaštitu okolišnih aktivista i aktivistkinja. Isto tako, saznat ćete kako se pravo okoliša razvijalo, koje su njegove specifičnosti u međunarodnim i hrvatskim propisima te koje su moguće pravne posljedice po aktiviste_kinje koji_e sudjeluju u različitim oblicima direktnih akcija. Poveznica na Zoom je OVDJE.

Utorak (15.12.2020. / 18:00 – 19:30)
“Aktivističke prakse i intersekcionalni pokreti”
Dora Sivka, Zelena akcija

U današnjem društvu ljudi prepoznaju nužnost aktivizma i preuzimaju odgovornost za promjene. Na ovom predavanju proći će se osnove aktivističkog organiziranja kako bismo bili spremniji prepoznati ključne korake koje treba poduzeti do društvene promjene, kao i potencijalne zamke. Kroz slike i povijest akcija, prosvjeda, performansa Aktivističke grupe Zelene akcije, zajedno ćemo proći ključna pitanja poput: koji tip građanskog aktivizma i nenasilne akcije odabrati? Koji su ključni koraci u planiranju akcije, kampanje ili prosvjeda? Gdje je granica između zakonitog i nezakonitog djelovanja te na koji način graditi pokrete? Poveznica na Zoom je OVDJE.

---

Ova se aktivnost održava u sklopu projekta "Škole održivosti - obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti".
Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta u ovom programu isključiva su odgovornost Zelene akcije i ne odražavaju nužno stajališta Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Dokumenti

Program: Jesenski eko-seminar 2020.

PDF 179 KB

Plakat: Jesenski eko-seminar 2020.

PDF 781 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.