hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Pametni Zeleni telefon – prvi mjeseci rada nadmašili očekivanja!

Zeleni telefon (ZT) Zelene akcije je od studenog 2023. do travnja 2024. godine zaprimio sveukupno 375 prijava okolišnih problema. Od toga je preko mobilne aplikacije Pametni Zeleni telefon pristiglo više od 160 prijava, što je 43 posto od ukupnog broja svih prijava na ZT.

Aplikacija Pametni Zeleni telefon (PZT) je široj javnosti predstavljena 10.11.2023. godine. U ova četiri mjeseca, čak je 404 osoba poslalo prijavu koristeći aplikaciju. Ukupno gledajući, zabilježili smo porast prijava na ZT od čak 30 posto u odnosu na isti vremenski period prethodne godine. Top tri problema koja su prijavljivana putem aplikacije su vezana uz otpad, napuštene životinje i promet, istaknuto je danas na predstavljanju rezultata rada PZT-a u Zelenoj akciji.

Na događanju su govorile pravnica Zelene akcije, Željka Leljak Gracin, suvoditeljica Zelenog telefona, Jasna Šumanovac, Franziska Sperfeld iz njemačkog Nezavisnog instituta za pitanja okoliša (UfU) i Stjepan Vrljičak iz Slobodne domene.

U sklopu projekta „Novi instrumenti za suradnju s institucijama u pitanjima okoliša u Hrvatskoj“, kojeg provode Zelena akcija i partnerska organizacija iz Berlina, UfU, uz financijsku podršku  Njemačke agencije za okoliš (UBA), izrađena je aplikacija Pametni Zeleni Telefon. Spomenuti projekt jača komunikaciju između organizacija civilnog društva i tijela javne vlasti i olakšava građanima i građankama pristup procesima sudjelovanja javnosti u pitanjima okoliša. Naime, iako u Hrvatskoj raste ekološka svijest i  prijave devastacije okoliša nadležnim institucijama i/ili okolišnim organizacijama, većina građanki i građana uočenu devastaciju ipak ne prijavi. Razlozi su često nepovjerenje u institucije, strah od odmazde onih koji su prouzročili devastaciju ili to što ne znaju kome se uopće obratiti. Osim ovih razloga, jedan osnovnih ciljeva izrade aplikacije PZT bio je potaknuti mlađe generacije na prijavljivanje okolišnih problema. 

Od same ideje, koja postoji već jako dugo pa do realizacije i izrade aplikacije, proteklo je više od dvije godine. Kroz niz aktivnosti, od istraživanja i radionica  do studijskih posjeta i razmjena iskustava, željeli smo vidjeti kakav je to novi alat koji bi građanima_kama pojednostavio prijavljivanje okolišnih problema, a nadležnim institucijama olakšao i ubrzao rješavanje istih. Ovaj novi digitalni alat nadopunio je i modernizirao rad Zelenog telefona, besplatnog servisa za građane i građanke koji djeluje još od 1992. godine.

ŠTO KORISNICI_E MISLE O APLIKACIJI?

Jedna od posljednjih aktivnosti u sklopu projekta bila je ispitati funkcionalnost aplikacije te doznati ima li prostora i prijedloga za poboljšanje. U tu smo svrhu sastavili upitnik te proveli telefonske intervjue s dijelom korisnika i djelatnika institucija. Svi s kojima smo razgovarali smatraju kako je aplikacija PZT funkcionalna, korisna i jednostavna za korištenje i većina smatra kako ne treba ništa mijenjati. Naročito pozdravljaju činjenicu da je u vlasništvu nevladine organizacije jer ZT korisnicima pomaže u prijavljivanju problema, a institucijama filtriraju prijave te daju točnije informacije okolišnih onečišćenja. I korisnici i institucije smatraju kako bi aplikacija mogla postati vrlo važan alat za rješavanje okolišnih problema. Ipak, dio korisnika smatra kako uvijek ima mjesta za napredak te su nam iznjeli nekoliko korisnih prijedloga o kojima ćemo svakako razmisliti. U svakom slučaju, aplikaciju bi trebalo popularizirati kako bi građani_ke za nju čuli i kako bi ju što više koristili na opću dobrobit.

Detaljniji izvještaj o nastanku i radu aplikacije Pametni Zeleni telefon bit će uskoro objavljen u sklopu priručniku „Od Ž(elje) do A(becede)“ i bit će dostupan na našoj web stranici.

Više o aplikaciji saznajte na poveznici. Ovdje ćete pronaći linkove na Google Play i App Store. Skinite aplikaciju i uvjeriti se sami_e je li zbilja korisna i funkcionalna kako se priča.

___

Ovaj projekt financira Program savjetodavne pomoći njemačkog saveznog ministarstva okoliša (AAP) za zaštitu okoliša u zemljama srednje i istočne Europe, Kavkaza i središnje Azije te drugim zemljama susjedima Europske unije. Nadzire ga Njemačka agencija za okoliš (UBA). Odgovornost za sadržaj ove vijesti snose autori.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.