FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Održan treći Tranzicijski seminar Zelene akcije Vijest

Zelena akcija je od 13. do 15. veljače 2018. godine održala treći Tranzicijski seminar za zaposlenike_ce i aktiviste_kinje u pitoresknom okružju Marije Bistrice. Na seminaru se razgovaralo o konceptu pravedne trazicije u niskougljično društvo, što ona znači u globalnom i lokalnom kontekstu te na koji ju je način moguće primijeniti na razini Hrvatske.

Projekt: School of Sustainability

Tagirano
Uz podršku
Ured_za_udruge
Centri_znanja_za_drustveni_razvoj-odrezaniji
Dsc_0120

Pravedna tranzicija je pojam kojeg je osmislio pokret sindikata. Prema Međunarodnoj konfederaciji sindikata (ITUC), pravedna tranzicija je „strategija usmjerena zaštiti onih čiji su poslovi, primanja i sredstva za život ugroženi kao posljedica klimatskih politika, ili šire, jer se svijet razvija na održiviji način".

Prema tome, taj koncept služi kao okvir koji pokazuje pravedan put prema društvu i gospodarstvu koji štite ljude i planet. Tranzicija mora biti hitna i ambiciozna, ali iznad svega, mora biti pravedna.

Tijekom tranzicijskog seminara se raspravljalo o tome što će tranzicija odnosno prelazak na niskougljično društvo značiti za pojedine sektore i djelatnosti kao i za ljude koji će biti najpogođeniji tim procesom.


19.02.18. 16:03