FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Radionica urbanog vrtlarstva u ŠPUD-u Vijest

Zelena akcija je u sklopu projekta Škole održivosti 15. travnja organizirala radionicu urbanog vrtlarstva u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn (ŠPUD) u Zagrebu.
Urbano

Nakon terenskog pregleda prostora ŠPUD-a u ožujku 2020., dogovorene su moguće zone intervencije u zoni atrija. Tad je dano i potencijalno rješenje vertikalnih vrtova, ali se zbog potresa od tog rješenja odustalo i odlučilo se za unutarnje ozelenjivanje prostora ŠPUD-a temeljenom na permakulturnom dizajnu.

Nakon održanog online predavanja o urbanom vrtlarstvu putem platforme Zoom (zbog epidemioloških mjera), koje je održala Marija Zrnić iz udruge ZMAG, a na kojem je sudjelovalo 19 učenika i učenica sa svojim profesorima, zajedno se odlučilo kako urediti unutarnji prostor ŠPUD-a. Stoga su kupljene ukrasne biljke i materijali koje su učenici i profesori skupa postavili, a kompost dobiven iz kompostera izrađenih na ranijoj radionici iskorišten je kao gnojivo za biljke.

Učenicima se predavanje jako svidjelo, posebno kao vrijedan i kvalitetan uvod u šire područje primjene biljaka u oplemenjivanju zatvorenih i otvorenih prostora kao i u oživljavanju urbanih sredina i pojačavanju kontakta sa prirodom i načina odnosa prema prirodi. Posebno su im korisne bile informacije o vertikalnim vrtovima, te ideja o njihovom školskom vrtu, što ih je inspiriralo na smišljanje vlastitih ideja.

Cijelo predavanje možete pogledati na poveznici.


16.04.21. 14:55