FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Prijavite se na trening za trenere 'Škole održivosti' Najava

Zelena akcija vas poziva da se prijavite na trening za trenere "Škole održivosti" na temu metodologije za održivi razvoj, koji se provodi u sklopu projekta „Škole održivosti – obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti“. Trening će se održati od 14. do 16. svibnja u Termama Tuhelj.
49393892757_bb9fd69156_k

Na treningu želimo sa sudionicima podijeliti iskustvo rada Zelene akcije u radu s metodama temeljenim na transformativnom obrazovanju te podijeliti metode rada s mladima koje su se pokazale iznimno uspješnima iz našeg iskustva. Transformativno obrazovanje svoje korijene vuče iz borbe za klasnu, političku i društvenu transformaciju Latinske Amerike, te se kao metodologija uvelike razlikuje od klasičnih metoda koje nailazimo u našem obrazovnom sustavu. Cilj ovakvog učenja nije puko reproduciranje tuđeg znanja, nego učenje znanja kao društvenog procesa. Stoga, možete očekivati mnogo introspektivnih, samim tim i zahtjevnih, ali i zabavnih vježbi te rad u grupama.

Kroz bogatu metodologiju transformativnog obrazovanja, istraživat ćemo raznolik sadržaj. Razgovarat ćemo o temama dominacije i opresije, odnosu tzv. Globalnog sjevera i juga, klimatskoj i društvenoj pravdi, konzumerizmu i njegovim posljedicama, važnosti kritičkog razmišljanja i dijaloga te o intersekcionalnom, okolišnom aktivizmu koji obuhvaća kako ljudska tako i prava prirode.

Ideja treninga je okupiti oko 10 profesora_ica i edukatora_ica iz cijele Hrvatske, koji rade prvenstveno s mladima i koji su zainteresirani_e za učenje novih metodologija u kontekstu tema okolišne, društvene i ekonomske pravde te preraspodjele moći, ne samo unutar društva, nego i nas samih. Također, želimo pružiti prostor za diskusiju, promišljanje i zajednički rad.
S obzirom da se projekt odvija u partnerstvu s Klasičnom gimnazijom i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu te sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, prednost pri odabiru sudionika će imati profesori navedenih škola. Na prijavu posebno potičemo učitelje i profesore koji predaju društvenu grupu predmeta, kao na primjer: sociologija, politika i gospodarstvo, etika, povijest, geografija, itd. Metode koje ćemo predstaviti mogu koristiti i kao inspiracija profesorima i učenicima za rad na umjetničkim i društveno angažiranim projektima.

Ovim putem pozivamo i 3-4 motivirane osobe iz drugih škola, udruga i institucija da se prijave, a odabir će se vršiti putem kratke motivacije koja se nalazi u prijavnici.

Molimo vas da popunite ovu prijavnicu do 30.4.2021. Za više informacija ili eventualna pitanja, slobodno pišite na: [email protected]
Smještaj će biti organiziran u jednokrevetnim sobama, a dvorana za rad je dovoljno velika da bude u skladu s epidemiološkim smjernicama za zaštitu od COVID-19, uz maksimalan vlastiti oprez.

Svi troškovi puta, hrane i smještaja od 14. do 16.5. u potpunosti će biti pokriveni od strane Zelene akcije kao organizatora (troškovi puta bit će pokriveni nakon povratka kući i nakon primitka originalnih računa, odnosno karata). U slučaju potrebe moguće je organizirati smještaj dan ranije ili dan kasnije.

Pogledajte fotogaleriju s prošlogodišnjeg treninga.


06.04.21. 16:55