FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

U sportskoj opremi pronađene štetne tvari! Priopćenje

Testiranje proizvoda namijenjenih sportu i rekreaciji širom EU, provedeno u sklopu projekta AskREACH, pokazalo je da oni nerijetko sadrže problematične kemikalije!

Projekt: LIFE AskREACH

Uz podršku
Grad-zagreb
Ured_za_udruge
Centri_znanja_za_drustveni_razvoj-odrezaniji
Dbu
Life
Img_1285

Testiranjem su bili obuhvaćeni proizvodi kao što su lopte za pilates, prostirke za jogu, utezi, užad za preskakanje, pomagala za plivanje, boce za vodu, tenisice i brojni drugi predmeti koji su kupljeni u 13 zemalja EU, a među kojima je i Hrvatska. U ovlaštenom i neovisnom laboratoriju ukupno su testirana 82 uzorka, a ispitivana je prisutnost takozvanih posebno zabrinjavajućih tvari (PZT), poput plastifikatora, usporivača gorenja, teških metala i alkil fenola. Ciljano su kupljeni proizvodi od mekane plastike različitih robnih marki i u različitim trgovinama.

PZT-i su pronađeni u 24 posto uzoraka, a 11 posto uzoraka sadržavalo je PZT-e u masenom udjelu većem od 0,1 posto. Udio PZT-a u proizvodu veći od 0,1% obvezuje proizvođače da informiraju potrošače o njihovoj prisutnosti u tim proizvodima, u skladu s uredbom EU o kemikalijama poznatoj pod nazivom REACH.

Za svaki proizvod koji je kupljen i poslan na testiranje, trgovcima je poslan upit o sadržaju PZT-a. Većina trgovaca nije odgovorila u zakonskom roku od 45 dana pa ih je trebalo podsjećati da su dužni odgovoriti. U konačnici, nešto manje od polovice trgovaca pružilo je informacije o PZT-ima u proizvodima. Nijedan od trgovaca kod kojeg su kupljeni proizvodi koji sadrže PZT-e u koncentraciji većoj od 0,1 posto nije ispunio svoju zakonsku obavezu pružanja informacija o tim problematičnim kemikalijama na zahtjev. Štoviše, neki su tvrdili da njihovi proizvodi ne sadrže PZT-e, iako su testiranja potvrdila da su oni prisutni u koncentraciji većoj od 0,1 posto.

Rezultati ispitivanja navode na zaključak da je teško implementirati EU strategiju koja računa na dobrovoljnu zamjenu PZT-a u proizvodima od strane proizvođača. Tvari kao što su reprotoksični plastifikatori, perzistentni parafini ili kancerogeni usporivači gorenja i dalje se nalaze u proizvodima. Komunikacija s tvrtkama u vezi sa sastavom njihovih proizvoda komplicirana je, a ni sami trgovci često ne znaju sastav svojih proizvoda.

Čini se da je implementacija Uredbe REACH u više pogleda manjakava. Zbog toga bi i trgovci i izvršna tijela (primjerice inspekcije) trebali poduzeti energičnije mjere kako bi se ostvario dugo očekivani cilj zamjene posebno zabrinjavajućih tvari drugim tvarima u proizvodima široke potrošnje. Za početak, dionici u dobavnom lancu moraju moći dobiti informacije o sastavu PZT u proizvodima.

Projekt LIFE AskREACH, u kojem je Zelena akcija partner, provodi se u 13 zemalja EU kako bi pružio podršku i potrošačima i tvrtkama te kako bi se povećala svijest o pravu na dobivanje informacija o štetnim tvarima u proizvodima svakodnevne potrošnje. U tu je svrhu kreirana i mobilna aplikacija „Scan4Chem”. Cijeli izvještaj o provedenom testiranju (na engleskom jeziku) možete pronaći ovdje.


14.01.21. 10:41