FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Slastičarnica “Zagreb” mora zasaditi natrag posječeno stablo u Masarykovoj ulici Vijest

Posječeno stablo u Masarykovoj ulici zbog terase slastičarnice “Zagreb” smatramo skandaloznom, a odluku gradskih tijela da se tako nešto odobri direktnim i sramotnim pogodovanjem privatnom interesu na štetu Zagreba. Podnijeli smo prijavu Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode koji nije izdao odobrenje za uklanjanje stabla i zatražili smo povrat stabla na isto mjesto.
Zt

Tri stabla na predmetnoj lokaciji nisu posađena slučajno, već se radi o autorskom projektu koji je uspješno tvorio mikro-ambijent u ulici koja inače nema drugog zelenila, a zeleni predah koji su planerski pozicionirana stabla stvorila u bitnome je doprinosio boravišnim kvalitetama mjesta. 

Uz navedeno, valja istaknuti i da su stabla u gradu općenito od izuzetne važnosti: ona stvaraju ugodnije ambijente, doprinose bioraznolikosti, pročišćuju zrak, reguliraju temperaturu i vlažnost, smanjuju zagađenje bukom, prašinu i radijaciju i ljeti stvaraju hlad.

Budući da je rušenjem jednoga od tri stabla u Masarykovoj nanesena direktna šteta javnom prostoru grada, tražimo da se stablo ponovo posadi na istome mjestu, a buduća terasa prilagodi činjenici da tamo rastu stabla. Takva rješenja nisu nikakva mudrost, a obaveza je nadležnih gradskih tijela voditi računa o javnom interesu koji uopće ne mora biti u suprotnosti s onim privatnim.

Danas smo dobili odgovor Zavoda kojeg prenosimo u cijelosti: http://bit.ly/28LgVSK


21.06.16. 15:52