FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

20 godina postojanja Zelenog telefona Zelene akcije Priopćenje

Najstariji program Zelene akcije, Zeleni telefon (ZT), 14. rujna ove godine navršava punih 20 godina rada. Glavna aktivnost ZT-a je primanje prijava građana o problemima vezanim za okoliš te rješavanje tih problema, a od početka rada ZT je primio preko 20.000 takvih prijava. ZT zajedno s građanima i nadležnim institucijama pristupa rješavanju problema, nadzire njihovo rješavanje, te uspješno rješava najveći broj priljavljenih okolišnih problema.
Toz_1994_004

Grad Zagreb je prije 20 godina prepoznao ZT kao značajnog partnera od kojeg korist imaju svi – građani, nadležne institucije na državnom, regionalnom i lokalnom nivou, profitne i neprofitne organizacije, te sam okoliš kao ključna točka svih zajedničkih nastojanja. ZT je prepoznat kao značajan partner i u drugim državama. Primjerice, 2007. godine su osnovani  ZT-i u Sloveniji, Makedoniji i Srbiji, a ove su godine na petodnevnoj edukaciji o ZT-u u Zagrebu bili aktivisti iz udruge “Biologist of Albania”.

Logičan korak razvoja ZT bilo je uspostavljanje nacionalne Mreže Zelenih telefona, koja je osnovana 1999. godine, a danas ima 10 aktivnih udruga ravnomjerno raspoređenih na čitavom prostoru Republike Hrvatske, s jedinstvenim brojem telefona 062 123 456.

Državna uprava za zaštitu okoliša je 1995. godine Zelenom telefonu dodijelila priznanje za poseban doprinos u zaštiti okoliša, a 2001. godine je američka udruga za međunarodni razvoj United States for International Development Zelenom telefonu dodijelila priznanje za kvalitetu rada.

Unatoč značajnom smanjenju financijske potpore od strane Grada Zagreba, ZT će i dalje biti na usluzi građanima te nastaviti rješavati goruće okolišne probleme.


13.09.12. 13:24