FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Župan Dobroslavić odlučuje: poštivati presude hrvatskih sudova ili nastaviti gurati apartmanizaciju Srđa Priopćenje

Inicijativa "Srđ je naš" dokazala je pred sudovima nezakonitost još jedne odluke na kojoj se temelji projekt aprtmanizacije Srđa.
Sr%c4%91

"Jučer, 10. veljače 2017. godine, po tužbi Zelene akcije na upravnom sudu u Splitu, poništena je lokacijska dozvola za projekt apartmanizacije Srđa pod krinkom golf resorta. Nakon ukidanja odluke o povećanju obuhvata projekta na Srđu sa 100 na 310 hektara, poništenja rješenja o prihvatljivosti za okoliš te sada poništenja i lokacijske dozvole, stvorili su se svi uvjeti za brisanje ovog projekta iz prostornih planova. Iznimno je bitno napomenuti da je incijativa "Srđ je naš" predanim i napornim radom nezakonitost svih navedenih odluka dokazala pred hrvatskih sudovima čime je omogućeno da se odustane od ovog projekta bez straha od plaćanja odštete tzv. investitoru. Ignoriranje ovih sudskih odluka, a naročito odluke Visokog upravog suda o ukidanju povećanja obuhvata zahvata na Srđu, otvorilo bi mogućnost za odštetne zahtjeve tzv. investitora. Toga naročito treba biti svjestan župan Dobroslavić koji unatoč svim sudskim odlukama i dalje gura ovaj projekt u izmjenama prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije koje su upravo u tijeku. Sad kad je već izvjesno da će se kad-tad odustati od ovog špekulantskog projekta, u rukama župana Dobroslavića je odluka na koji način će se to dogoditi - uz štetu građanima ili bez štete za građane. Ako župan bude poštovao sudske odluke, štete za građane neće biti”, rekao je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.
 

“Posljednjih tjedana bili smo svjedoci jačanja agresivne, prljave kampanje tzv. investitora u projekt apartmanizacije Srđa kojom je vršen pritisak na državna tijela i sudove. U naručenim člancima jednostrano i paušalno se prijeti tužbama državi i špekulira s traženjem odštete ukoliko se ne realizira projekt na Srđu. U stvarnosti sa svakom sudskom odlukom kojom se dokazuje nezakonitost postupanja u slučaju ovog projekta, sve više se pokazuje neutemeljenost takvih prijetnji. Ovaj trenutak je prekretnica za Dubrovnik - sada se odlučuje hoće li poviše Dubrovnika niknuti novi betonski grad za čiju bi infrastukturu stotine milijuna kuna platitili građani, ili ćemo ovaj projekt odbacti, a prostor Srđa sačuvati za građane Dubrovnika. Župan Dobroslavić u izmjenema prostornog plana mora poštovati odluke Viskog upravnog suda i ovaj i ovakav projekt na Srđu brisati iz prostornog plana. Nezakonitost u njegovoj realizaciji dokazana je i u drugim sudskim postupcima, a njegovu štetnost pokazala je i strateška studija utjecaja na okoliš koja je rađena za potrebe izmjena ovog prostornog plana. Konačno je vrijeme da se počne slušati struka i argumenti, a prestane s političkim povlađivanjem građevinskim špekulacijama”, zaključio je Đuro Capor iz inicijative "Srđ je naš".
 


13.02.17. 10:01