FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

ZA donirala solarni sustav srednjoj školi u Glini

U okviru projekta zaštite i održivog upravljanja prirodnim resursima u graničnom području Hrvatske i Bosne i Hercegovine i Dana zaštite okoliša, Zelena akcija je od 05. do 07. lipnja u Glini održala radionicu samoizgradnje solarnih kolektora na kojoj su sudjelovali zainteresirani građani.
Glina-sm-1
Zelena akcija izgradila i donirala solarni sustav za grijanje vode Srednjoj školi Glina

U sklopu radionice je izrađen i postavljen solarni sustav za zagrijavanje vode koji će Srednjoj školi Glina služiti za tuširanje učenika nakon nastave tjelesnog odgoja. U sklopu ovoga projekta isti sustav se postavio i na zgradama srednjih škola u Hrvatskoj Kostajnici te u Petrinji.

Ovim radionicama želimo skrenuti pažnju javnosti na dostupnost obnovljivih izvora energije te važnost njihova korištenja za okoliš. Nadamo se da će primjer Srednje škole Glina slijediti i druge institucije, kao i sami građani.

Solarni sustavi za zagrijavanje vode i/ili dogrijavanje prostora, u uvjetima sve skupljih i nesigurnijih fosilnih goriva nisu više samo mjera zaštite okoliša, već i ekonomski opravdana investicija. Samogradnja solarnih kolektora, kao potvrđena metoda kojom se značajno smanjuju početni troškovi instaliranja solarnih sustava, mogući je i prvi korak ka atraktivnom samozapošljavanju nezaposlenih osoba. Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije kao što su solarni sustavi su nužne mjere potrebne kako bi se Hrvatska i BiH uskladile sa predloženim akcijskim planom za energetsku politiku i smanjile svoje emisije stakleničkih plinova.

Projekt je financiran od strane Europske komisije kroz fond CARDS 2004. Pored Zelene akcije iz Zagreba, u projekt su uključene i Brodska ekološka udruga Zemlja-BEUZ iz Slavonskog Broda, Pokret prijatelja prirode “Lijepa naša“ ogranak Ploče, te udruge iz Bosne i Hercegovine: Eko Neretva iz Jablanice i Centar za životnu sredinu iz Banja Luke. Cilj projekta je podizanje svijesti, znanja i razine prekogranične suradnje na zaštiti okoliša kroz promicanje zaštite biološke raznolikosti rijeka i održivo korištenje prirodnih resursa u široj pograničnoj regiji Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Za dodatne informacije:
Toni Vidan,  Voditelj programa energetike i klime Zelene akcije, tel: 098/385-650

Projekt je financiran od strane Europske komisije kroz fond CARDS 2004 u ukupnom iznosu od 1.080.004,1 HRK. Pored Zelene akcije iz Zagreba u projekt su uključene i Brodska ekološka udruga Zemlja-BEUZ iz Slavonskog Broda, Pokret prijatelja prirode “Lijepa naša” ogranak Ploče, te udruge iz Bosne i Hercegovine: Eko Neretva iz Jablanice i Centar za životnu sredinu iz Banja Luke. Cilj projekta je podizanje svijesti, znanja i razine prekogranične suradnje na zaštiti okoliša kroz promicanje zaštite biološke raznolikosti rijeka i održivo korištenje prirodnih resursa u široj pograničnoj regiji Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Autor: Eugen Vuković

08.06.09. 02:00

Glina2 Glina3
izrada solarnog sustava za grijanje vode
+
solarni sustav za grijanje vode
+
1 / 2

izrada solarnog sustava za grijanje vode