FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Bez zaštite Priopćenje

02.02.2006., Zagreb Danas, na Svjetski dan močvara, Dunavski forum za okoliš (DEF je mreža nevladinih organizacija na području sliva Dunava) je pokrenuo međunarodnu kampanju za zaštitu dunavskih močvara.
Svjetskidanmocvara
02. veljače - Svjetski dan močvara

Odgovorni za upravljanje vodama su trenutno u procesu planiraja kako postići primjerenu zaštitu voda do 2015., a s namjerom da se ispuni cilj europskog zakonodavstva za vode, poznatog kao Okvirna direktiva o vodama. Ova direktiva se odnosi i na dunavske zemlje koje nisu članice EU, koje su dobrovoljno pristale na provedbu EU zakona.

“Smatramo da ovaj proces planiranja ne uključuje močvare dovoljno ozbiljno," kaže međunarodni predstavnik DEF-a Johannes Wolf. “To ne smije biti tako, jer se tada niti voda ne može adekvatno zaštititi. Nacionalni izvještaji o stanju vodnog resursa, pripremljeni od strane vlada dunavskih zemalja, nisu adekvantno uključili močvare”, kaže DEF.

Kampanja

DEF kampanja će potaknuti odgovorne institucije da saznaju više o ulozi močvara, te bolje zaštite močvare. U Hrvatskoj će se održati niz aktivnosti:

  •   U Koprivnici predavanje, izložbe slika, izleti;
  •   u Čakovcu izlet, natjecanje u slikanju;
  •   u Vinkovcima podvodno čišćenje Bosuta;
  •   u Slavonskom Brodu informativni skup;
  •   u Varaždinu cijeli niz aktivnosti na dravskim pritokama rijeci Bednji i Plitvici.

Više informacija o Svjetskom danu močvara možete naći na:
www.ramsar.org

Za više informacija:
Irma Popović, Zelena akcija - članica DEFa, tel. 01/4818-480, fax. 01/4813-096, e-mail: [email protected]


Autor: Zelena akcija

02.02.06. 01:00