FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Teci, Dravo, teci ... Priopćenje

Održana je peta po redu proslava Međunarodnog dana Drave. Konferenciji su prisustvovali uvaženi lokalni i regionalni političari, gosti iz Mađarske, Slovenije te Srbije i Crne Gore, predstavnici udruga Dravske Lige, Zelene akcije, te mnogi zaljubljenici rijeke Drave.
Župan Koprivničko - križevački odlučno rekao NE! hidroelektrani Novo Virje

Najvažniji moment za budućnost Drave bio je kada je župan Josip Friščić odlučno rekao da je prioritet županije zaštita Drave, a to znači da se nikakva hidroelektrana neće graditi, te će isključiti branu iz svih prostornih planova općina, tako i županije Koprivničko - križevačke.

Isti stav su ponovili gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić, te prisutni načelnici okolnih općina. Svi prisutni su s oduševljenjem zapljeskali takvoj odluci, koja nije samo politička, već odražava i mišljenje lokalnog stanovništva te Dravske lige i svih ljubitelja prirode. Još jedan ključan moment za Dravu bio je kada je ministar kulture g. Božo Biškupić, nadležan i za zaštitu prirode, na sam Međunarodni dan Drave poslao pismo u kojem je podržao proglašenje Drave i Mure međunarodnim rezervatom biosfere UNESCO-a.

Tema ovogodišnje proslave bila je “Održivi turizam – budućnost dravske regije” te se raspravljalo o svim mogućnostima korištenja ovog prostora na održivi način, bez devastacije prirodnog krajolika, a ova dva priznanja Dravi i njenom krajoliku te stavljanje naglaska na zaštitu istog, bila su “šlag” na ovogodišnjoj proslavi Međunarodnog dana Drave, te se rasprava završila u dobrom raspoloženju.

Nadamo se da će do sljedeće godine na Međunarodni dan Drave, priča oko HE Novo Virje biti zauvijek zaključena.


Autor: Zelena akcija

23.09.05. 02:00