FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

HE Novo Virje - ekološka katastrofa Priopćenje

Predstavnici WWF, Zelene akcije i Dravske lige na današnjoj su konferenciji za novinare uputili zajednički poziv Vladi RH da zaustavi daljnju provedbu projekta HE Novo Virje na rijeci Dravi, i započne potragu za novim rješenjima u smjeru održivog razvoja.

Ovo predstavljanje druge, "tamnije" strane ekološki, ekonomski i socijalno neodrživog projekta bilo je svojevrstan odgovor na Godišnju međunarodnu konferenciju o hidroenergetskoj industriji, koja se od 3. do 6. studenog odvija u Dubrovniku i na kojoj će se uz promociju hidroenergetske industrije na globalnoj razini predstavljati i ovaj projekt.

Projekt He Novo Virje prijeti uništenjem jedinstvenih staništa i vrsta koje bi se, prema postojećim zakonima EU, trebale zaštititi. Kao dračava koja se prijavila za članstvo u EU, te toga mora uskladiti svoje zakone sa zakonima EU, Hrvatska bi trebala zaustaviti ovaj projekt koji se kosi sa određenim odredbama EU, poput direktiva o staništima, pticama i vodama.

Zato se još jednom upućuje na činjenicu da se u Hrvatskoj, suprotno praksi nekih članica EU koje ulažu novac u obnovu i zaštitu svojih rijeka, ekološki dobro očuvan riječni sustav planira pretvoriti u beživotni kanal.


Autor: Zelena akcija

04.11.03. 01:00