FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Teritorij Republike Hrvatske izuzet iz odobrenja za uzgoj GM usjeva! Vijest

Biotehnološke kompanije pristale su na izuzeće teritorija Republike Hrvatske iz svojih prijava za odobravanje uzgoja GM usjeva u EU. Zelena akcija zahvaljuje svim građanima koji su potpisali peticiju na našoj web stranici kojom se od Ministarstva zdravlja tražilo da Europskoj komisiji uputi zahtjev za izuzećem.
About-gmos-food-farm-field

Podsjetimo, nova legislativa koju su Europski parlament i Vijeće EU usvojili početkom godine državama članicama omogućava da na svom teritoriju ograniče ili zabrane uzgoj GM usjeva odobrenih u EU. Osim budućih prijava za uzgoj GM usjeva, nova EU direktiva državama članicama omogućila je da do 3. listopada 2015. zatraže izuzimanje svog teritorija iz već odobrenih prijava, kao i prijava koje su podnesene prije 2. travnja 2015. Radi se o obnovi dopuštenja za uzgoj Monsantovog kukuruza MON810, jedine GM kulture koja se trenutno komercijalno uzgaja na teritoriju EU, kao i o odobrenjima za nove varijetete GM kukuruza 1507, 59122, 1507x59122, BT11 i GA21 (prijave za odobrenje kukuruza MIR604 i BT11xMIR604xGA21 u međuvremenu su povučene).

Na kraju je 17 država članica EU (Austrija, Bugarska, Cipar, Danska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska i Slovenija) i 4 regije (Valonija, Sjeverna Irska, Škotska i Wales) iskoristilo mogućnost koju pruža nova legislativa i zatražilo izuzimanje svojih teritorija iz odobrenja. Od zemalja koje nisu zatražile izuzeće, GM usjevi se već uzgajaju u Španjolskoj, Portugalu, Češkoj, Slovačkoj i Rumunjskoj, dok Estonija, Finska i Švedska nisu zatražile prilagodbu prijava jer GM kulture o kojima je riječ nisu prilagođene njihovoj klimi. Jedina nova područja u EU na kojima bi moglo doći do uzgoja GM kultura tako ostaju Engleska, Flandrija (Belgija) i Republika Irska.

Na stranicama Europske komisije objavljeno je da su biotehnološke kompanije već pristale na zahtjeve nekih država članica, među kojima se nalazi i Hrvatska. To znači da Republika Hrvatska do daljnjega ostaje slobodna od legalnog uzgoja GM kultura. Zelena akcija ovim putem još jednom zahvaljuje svima koji su s naše stranice uputili pismo Ministarstvu zdravlja kojim se zahtijevalo da od Komisije zatraže izuzimanje teritorija RH iz svih aktualnih prijava.


27.10.15. 17:42