FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Održan seminar za novinare o obnovljivim prirodnim resursima Najava

Danas je uspješno održan seminar za novinare o održivom upravljanju obnovljivim prirodnim resursima. Seminar je organiziran u suradnji sa Zborom novinara za okoliš, a u sklopu projekta SURE NaRe (Održivo korištenje obnovljivih prirodnih resursa) koji financira Europska komisija kroz program IPA 2008.
Img_9892

Teme seminara su bile bioraznolikost i zrak. Izlagači su dali komparativni prikaz najvažnijih propisa u Europskoj uniji i Hrvatskoj koji uređuju ove teme te su na praktičnim i najnovijim primjerima iz prakse pokušali prikazati njihove utjecaje na svakodnevni život. Tema bioraznolikosti pobliže je obrađena kroz problem smrtnosti pčelinjih zajednica i važnosti pčela za održanje bioraznolikosti. U zadnjih 5 godina u Hrvatskoj je uginulo 2600 pčelinjih zajednica, što prema riječima predsjednika udruge Pčelinjak, predstavlja materijalnu štetu od oko 4,5 miljuna kuna, ali što je još važnije predstavlja neprocjenjivu opasnost za bioraznolikost.

Problem izgradnje termoelektrane "Plomin C" privukao je veliki interes javnosti i svakodnevno izaziva nove kontroverze. Na seminaru se ovim problemom bavila gošća iz Mađarske Agnes Gajdics (organizacija Justice and Environment), ponajviše iz perspektive zakonodavstva EU, te Bernard Ivčić iz Zelene akcije, ponajviše iz perspektive utjecaja na zdravlje i financijske isplativosti. Prezentacije izlagača možete pronaći niže:


15.11.12. 16:19