FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

U Dubrovniku predstavljena inicijativa "Srđ je naš!" Priopćenje

Na današnjoj konferenciji za medije u Dubrovniku predstavljena je inicijativa građana „Srđ je naš“! Na poziv dubrovačkih udruga, koje se suprostavljaju projektu apartmanizacije Srđa pod krinkom golfskih terena, ovoj inicijativi su se priključili aktivisti Prava na grad i Zelene akcije s ciljem da se odbaci prijedlog UPU-a Srđa koji je izložen na javnoj raspravi
Srdj-manja

Prijedlog UPU-a uključuje izgradnju i prodaju 268 vila i 1600 kreveta u apartmanima na površini od 310 ha Srđa. Njime se  posljednji strateški prostor Grada potreban građanima Dubrovnika za sadržaje koje u stiješnjenom gradu nedostaju, prepušta isključivo interesu pojedinca željnog brze zarade od prodaje vila i apartmana.

Đuro Capor, koordinator inicijative „Srđ je naš“, upozorio je da je neprihvatljivo da u javnoj raspravi o projektu Gradonačelnik Andro Vlahušić, kojeg plaćaju građani Dubrovnika, istupa kao promotor i glasnogovornik projekta. Podsjećamo da je gradonačelnik u vrijeme predizborne kampanje obećavao da će o projektu golfa na Srđu odlučivati građani na referendumu. Također je predstavnicima udruge Grad obećao, i kasnije to objavio na stranicama Grada Dubrovnika,  kako će Grad  Dubrovnik naručiti i platiti neovisnu studiju utjecaja na okoliš. Tijekom javne rasprave o projektu saznalo se da je studija pred finalizacijom i da ju financira sam investitor Golf-razvoj. Zloupotreba je pozicije gradonačelnika predstavljati ovaj projekt kao projekt od javnog interesa, a klupske sadržaje namijenjene kupcima vila i članovima golf kluba kao sadržaje koji će biti od koristi Dubrovčanima.

Teodor Celakoski (Pravo na grad)  smatra da je to posljedica korumpirane politike hrvatskih stranaka koje su se u Saboru svim sredstvima  borile protiv otimačine predviđene Zakonom o igralištima za golf, a na lokalnoj razini svim silama podržavaju takav projekt. Celakoski upozorava da će se slučaj Srđ pretvoriti u prvorazredno političko pitanje u predizbornoj godini u Hrvatskoj jer se radi o desetorostruko većem pogodovanju krupnom kapitalu od one na Cvjetnom trgu i  Varšavskoj.

Istaknuti dubrovački umjetnik Slaven Tolj je rekao da se otmicom 310 ha potrebnih Gradu , zauvijek onemogućuje njegov urbanistički i gospodarski razvoj. Podsjetio je da se u uvodnoj prezentaciji investitorovog projekta spominje da je Dubrovnik grad izletnika i turista s kruzera. U takvoj shemi okupacije Grada i s kopna i mora, očito je da je investitor zaboravio građane Dubrovnika i njihove interese.

Jagoda Munić (Zelena akcija) je napomenula da je Hrvatska jedina zemlja  na svijetu koja ima Zakon o igralištima za golf, koji omogućava prenamjenu i gradnju na poljoprivrednom i šumskom zemljištu, dobijanje zemljišta od države ili lokalne uprave bez javnog najtečaja, te izvlaštavanje privatnih vlasnika zemljišta, a nameće obavezu lokalnoj zajednici da investira u infrastrukturu. Time se investitoru omogućava stvaranje ekstraprofita, osiromašavanjem lokalne zajednice i stvaranjem nelojalne konkurencije postojećim turističkim kapacitetima. Stoga mi danas na Srđu branimo Dubrovnik i Hrvatsku od pljačke i betonizacije, kako bi spriječili urbicid, ekocid i genocid.

Inicijativa građana „Srđ je naš“
Udruga Grad, DUB, ART Radionica Lazareti, Udruga mladih Orlando, Domovina, EKO-Omblići, Baština, Pravo na grad i Zelena akcija

Pjesmu Srđ je naš možete pronaći ovdje.


01.09.10. 16:17

P9011499 P9011533 P9011539 P9011546 P9011565
Press konferencija "Srđ je naš" (1.9.2010.)
+
Press konferencija "Srđ je naš" (1.9.2010.)
+
Press konferencija "Srđ je naš" (1.9.2010.)
+
Press konferencija "Srđ je naš" (1.9.2010.)
+
Press konferencija "Srđ je naš" (1.9.2010.)
+
1 / 5

Press konferencija "Srđ je naš" (1.9.2010.)