FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Pišite vladi: Neka Hrvatska ostane slobodna od GMO-a!

Nova EU legislativa državama članicama omogućuje da ograniče ili zabrane uzgoj GM usjeva odobrenih u EU. Neke države su već iskoristile tu priliku. Pozovite odgovorne da isto učini i Hrvatska!
Vienna_march_1_cropped

Nova legislativa koju su Europski parlament i Vijeće EU usvojili početkom godine državama članicama omogućava da na svom teritoriju ograniče ili zabrane uzgoj GM usjeva odobrenih u EU. Osim budućih prijava za uzgoj GM usjeva, nova EU direktiva državama članicama omogućava da do 3. listopada 2015. zatraže izuzimanje svog teritorija iz već odobrenih prijava, kao i prijava koje su podnesene prije 2. travnja 2015. Neke države članice (Latvija, Grčka) su već iskoristile ovu mogućnost, dok su druge (Škotska, Njemačka) najavile da je također planiraju iskoristiti.

Većina hrvatskih građana ne podržava uzgoj GM usjeva, a i sve hrvatske županije su se proglasile zonama slobodnim od GMO-a. Zelena akcija poziva Vladu RH da poštuje želje građana i iskoristi mogućnosti koje nudi nova direktiva. U tu smo svrhu u ponedjeljak (14.09.) uputili pismo Ministarstvu zdravlja, a isto pismo možete i vi potpisati ovdje.


16.09.15. 20:16