FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Održan performans povodom Europskog dana akcije za korporativnu pravdu. Potpišite on-line peticiju! Priopćenje

Danas su u 11:00 h na križanju Gajeve i Bogovićeve članovi Aktivističke grupe Zelene akcije održali prosvjedni performans i skupljali potpise za peticiju povodom Europskog dana akcije za korporativnu pravdu.
Img_7918

Upravo je 10. studenog prije 15 godina zbog korporacije "Shell" ubijen nigerijski aktivist Ken Saro-Wiwa pa će se na taj datum održati deseci prosvjeda širom Europe. Europski dan akcije za korporativnu pravdu koordinira Europska koalicija za korporativnu pravdu čiji je inicijator globalna mreža Friends of the Earth kojoj pripada i Zelena akcija.

Aktivisti Zelene akcije su se danas pridružili mnogim udrugama za zaštitu okoliša i ljudskih prava koje širom Europe na brojnim prosvjedima skupljaju potpise građana za peticiju. Na taj način se i građani Hrvatske mogu pridružiti peticiji kojom se zahtjeva da korporacije registrirane u Europskoj uniji i u poslovanju izvan EU poštuju visoke standarde u zaštiti okoliša i ljudskih prava. Više informacija o Europskom danu akcije za korporativnu pravdu može se pronaći na www.rightsforpeople.org, na istoj adresi možete potpisati i on-line peticiju.

Ovom prigodom su aktivisti i održali prosvjedni performans "Profit vama, zagađenje nama?" kojim su ukazali na poznate primjere nekih korporacija iz EU koje u svom poslovanju izvan EU nisu poštivali visoke standarde u zaštiti okoliša i ljudskih prava kao što su Shell, BP, Bayer i ArcelorMittal. Bliži primjer Hrvatskoj je i korporacija Rockwool čijoj su tvornici u Potpićnu nadležne inspekcije nekoliko puta obustavljale rad zbog nepoštivanja hrvatskih propisa iz zaštite okoliša.

Kontakt:
Sven Janovski, 095 8946242


10.11.10. 12:13