FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Odobren prvi referendum na zahtjev građana u Hrvatskoj Priopćenje

Ministarstvo uprave je danas (27.3.2013.) donijelo odluku o ispunjenju pretpostavki za odrzavanje referenduma o apartmanizaciji Srđa. Time je odobren prvi referendum na zahtjev građana u Hrvatskoj.
17592_10200623418896708_224471232_n

Podsjećamo pritom da se još jutros, na osnovu pritisaka investitora Golf razvoja, spekuliralo o tome je li referendumsko pitanje zakonito. Kada se jedan projekt 6 godina agresivno reklamira kao što je to radio Razvoj golf d.o.o., i kada se uz svo tako uloženo vrijeme i novac ne uspije uvjeriti građane u njegove koristi, onda je izvjesno da takvih koristi niti nema i da su nedopustivi pritisci na građane i njihove izabrane predstavnike jedini način da se takav projekt progura. Zahtjev investitora da osobno provjeri podatke svakog potpisanog građanina je neprihvatljivo zastrašivanje i otkriva pravo lice Golf razvoja u odnosu prema građanima te procedurama i institucijama ove države.

Pozivamo Gradsko Vijeće Grada Dubrovnika da svoju posljednju sjednicu prije raspuštanja održi u vrijeme koje će omogućiti održavanje referenduma zajedno s lokalnim izborima. Smatramo da je to jedino razumno s obzirom da bi u suprotnom građani Dubrovnika morali izlaziti na biračka mjesta čak do četiri puta u samo mjesec dana- za europske izbore, za referendum, za lokalne izbore te za drugi krug izbora za gradonačelnika. Ujedno bio bi to jasan iskaz volje da se čuje volja građana jer održavanje referenduma zajedno s lokalnim izborima može značajno olakšati restriktivni uvjet nadpolovične izlaznosti za uspjeh referenduma.


27.03.13. 15:25