FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Regionalna konferencija poljoprivredno - prehrambenih proizvođaća

Kako izbjeći korištenje GMO-a u proizvodnji sjemena, hrane i stočne hrane"
Gmokonf

Zagreb, 18.11.2003. - Regionalna konferencija poljoprivredno-prehrambenih proizvođača "Kako izbjeći korištenje GMO-a u proizvodnji sjemena, hrane i stočne hrane", u organizaciji Zelene akcije, Zelene mreže Vojvodine i Umanotere iz Slovenije, okupila je danas u hotelu Opera u Zagrebu preko 60 stručnjaka iz cijele Europe.

Okupljenima je na početku dobrodošlicu zaželio pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva Miroslav Božić, nakon čega je riječ prepustio predsjednici Zelene akcije Jagodi Munić.

Ona je prisutnima iznijela ciljeve konferencije: predstaviti postojeće i planirano zakonodavstvo u EU i regiji kao i izvještaj o tržištu u regiji, zatim inicijative o GPO slobodnim zonama, nadzorne sustave u praksi, postojeće probleme te preporuke za rješavanje problema.

Kao uvodno izlaganje, predstavljen je izvještaj pod naslovom "Hoće li tržište zadržati genetski preinačene organizme izvan područja jugoistočne Europe?" koji je izrađen na temelju istraživanja nevladinih organizacija iz regije, u kojem se govori o situaciji s genetski preinačenim organizmima u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

"Tržište igra svoju ulogu u izbjegavanju GPO-a. Istraživanje tržišta sjemena, hrane i stočne hrane otkriva da mnoge tvrtke, a posebno u Sloveniji i Hrvatskoj gdje je svijest o GPO-u najveća, tvrde da ne koriste niti prodaju GPO i mogu te svoje tvrdnje potkrijepiti laboratorijskim certifikatima. Njihove tvrdnje da izbjegavaju GPO su svojevrstan odgovor na zahtjeve tržišta EU, ali i na rastuću zabrinutost domaćih potrošača glede GPO u svakodnevnim namirnicama" izjavila je pritom autorica izvještaja, Iza Kruszewska iz ANPED-a.

Svoja iskustva sudionicima konferencije prenijeli su stručnjaci iz EU i susjednih jugoistočnih zemalja što je bilo dovoljno zanimljivo da okupi vodeće ljude poljoprivredno - prehrambene industrije iz cijele regije. Govornici iz prehrambene industrije su pritom predstavili njihove pristupe proizvodnji bez korištenja genetski preinačenih organizama te su objasnili kako djeluju sustavi nadzora koje oni primjenjuju.

Ova konferencija je bila posebno zanimljiva domaćim proizvođačima jer ih je pobliže upoznala s novo usvojenim zakonima EU kojima je postrojen sustav nadzora i označavanja genetski preinačenih organizama na što će morati obratiti posebnu pažnju žele li svoje proizvode plasirati na tržište zemalja Europske Unije.


Autor: Zelena akcija

17.11.03. 20:00